Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Cena piva v Praze by po změně DPH mohla překročit 70 Kč za půllitr

Cena piva v Praze by po změně DPH mohla překročit 70 Kč za půllitr
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Pražské restaurace v červenci prodávaly půllitr dvanáctistupňového piva v průměru za 64,30 Kč. Loni to bylo 58,80 Kč, meziročně se tedy cena zvýšila o více než devět procent. Po zvýšení DPH na točené pivo by tak cena mohla příští rok překročit 70 korun. ČTK to dnes řekl Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků s odkazem na data z pokladních systémů společnosti Dotykačka, která je poskytuje zhruba 8000 podnikům v Česku. V celé ČR činila v červenci průměrná cena 54 korun, zatímco loni ve stejném období to bylo 49,80 Kč. Cena se tak zvýšila o více než osm procent.

Vláda ve svém ozdravném balíčku plánuje přesunout točené pivo z desetiprocentní sazby DPH do základní sazby 21 procent. Pokud by se tedy červencové průměrné ceny již nezměnily, od nového roku by byl po zvýšení DPH na točené pivo celorepublikový průměr zhruba 59 korun za půllitr piva. V Praze by podle Kastnera cena již 70 korun překročila. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) však dnes řekl, že nic nenaznačuje tomu, že by cena za půl litr točeného piva měla překonat 70 korun. Ceny potravin podle něj klesají spolu s tím, jak klesá inflace. Podle Kastnera však v poslední době rostla cena piva z měsíce na měsíc.

Cenu piva mohou zároveň významně ovlivnit také pivovary, které běžně na podzim upravují ceny. Například Plzeňský Prazdroj loni ceny čepovaného piva zvyšoval od dubna o korunu na půllitr a znovu v říjnu, kdy se cena zvedla o 1,70 Kč. Následovaly ho například Staropramen nebo Budějovický Budvar. Pivovary loni úpravy cen zdůvodňovaly hlavně rostoucími cenami energií.

Výborný dnes mluvil o cenách piva v souvislosti se začínající sklizní chmele. Letos se očekává lepší úroda než loni. Měla by dosáhnout 6000 tun, což je o více než 1500 tun více než loni. Výrazně lepší však byla předloňská úroda, kdy dosáhla 8306 tun. Podle ministra by ale průměrná úroda neměla mít na cenu piva negativní vliv.

Ekonom z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity Tomáš Maier již dříve ČTK řekl, že právě u piva tvoří zemědělské komodity jako ječmen nebo chmel jen velmi malou součást konečné ceny produktů. U velkých pivovarů jen asi procento konečné ceny jejich produktů, dodal.

Kastner již dříve změny DPH na pivo kritizoval mimo jiné v souvislosti s rozhodnutím vlády nezavést spotřební daň na takzvaná tichá vína. Kvůli změně DPH na pivo, které tvoří stále velkou část tržeb řady podniků, očekává, že může skončit řada podniků hlavně v regionech a malých obcích. Asociace malých a středních prosazovala alespoň roční odklad změn v DPH. 

Daň na tiché víno v balíčku nebude, k debatě je ale podle Stanjury možné se vrátit

Zdanění tichého vína nebude součástí vládního konsolidačního balíčku pro zlepšení stavu veřejných rozpočtů, ale k debatě o zdanění je možné se vrátit. Novinářům to dnes v Poslanecké sněmovně řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Návrat k politické debatě o zdanění vína je podle něj možný, pokud se dojednají administrativní podmínky správy daně.

„Zdanění tichého vína nebude součástí balíčku,“ řekl Stanjura. „My jsme současně už v květnu rozhodli, že na tom budeme dále pracovat. Shoda nebyla. Já osobně jsem pro. Ale kromě toho, že jsem pro, si ještě musíme ujasnit za jakých podmínek, jaké budou sazby, aby to bylo administrativně poměrně jednoduché. A myslím, že všechny tyto věci se dají administrativně dojednat v řádu jednotek měsíců, a pak se k té politické debatě můžeme vrátit,“ dodal.

profimedia-0799590982 Zbyněk Stanjura | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes řekl, že změny ohledně zdanění tichého vína nebudou součástí vládního balíčku. Dodal však, že debata o tichých vínech bude pokračovat, jak slíbil. Na dnešek svolal zástupce koalice, ministerstev financí a zdravotnictví a celního úřadu. „Požádal jsem kolegy, aby přišli s návrhy nějakého jiného nebo nového modelu zdanění tichého vína. Uvidíme, s čím kdo přijde, od toho se pak bude odvíjet další debata,“ řekl. „Mám základní podmínku, abychom dokázali odbourat případnou administrativní byrokratickou zátěž pro vinaře, zvláště pro ty malé. Dneska debatu startujeme a uvidíme, kam se posuneme,“ dodal ministr.

Lidovci dlouhodobě prosazují zachování nulové spotřební daně na nešumivá vína. Proti naopak byli při jednání o konsolidačním balíčku TOP 09, STAN, Piráti a část ODS. Zavedení spotřební daně na tichá vína doporučovala vládě jako součást konsolidačního balíčku Národní ekonomická rada vlády (NERV). Do státního rozpočtu by to mohlo přinést několik miliard korun ročně. Svaz vinařů i Vinařská unie proti tomu protestovaly zejména argumentem, že stejnou úlevu mají vína v okolních zemích a po zavedení spotřební daně přestanou být místní vinaři konkurenceschopní.

Zdroje: