Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Koalice se dohodla na úpravách tzv. ozdravného balíčku, Blažek vysvětlil schůzku s Nejedlým

Koalice se dohodla na úpravách tzv. ozdravného balíčku, Blažek vysvětlil schůzku s Nejedlým
Petr Fiala | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Vládní strany se dohodly na některých úpravách ozdravného balíčku, které mají neutrální dopad na rozsah konsolidace. Po středečním jednání koalice to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Koalice například zachová daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období. Zachování daňového zvýhodnění požadovali zaměstnavatelé i odbory. V koalici je podle premiéra naprostá shoda na postupu při dalším projednávání balíčku v Poslanecké sněmovně. Detailní soupis navržených změn poskytne ve čtvrtek ministerstvo financí, doplnil Fiala.

Vláda přistoupila k jediné změně v dani z přidané hodnoty oproti původnímu návrhu, sazbu pro časopisy a noviny sjednotí na 12 procentech, poznamenal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Původně pro noviny navrhovala 21procentní sazbu.

Výnos z daně z nemovitostí by podle koaličního pozměňovacího návrhu zůstal obcím ze 100 procent výměnou za snížení příjmů ze sdílených daní v rámci rozpočtového určení daní v rozsahu deseti miliard korun. Stát by také podle Fialy měl získat 55 procent výnosů daně z hazardu namísto dosavadních 35 procent. Obcím podle počtu povolených herních automatů zůstane 22,5 procenta, stejný poměr pak připadne obcím podle počtu obyvatel.

Firmy budou moci od ledna 2024 vést účetnictví v cizí měně, konkrétně v eurech, dolarech a librách, pokud je tato měna jejich funkční měnou. Měnit by se nakonec nemělo osvobození od daně z příjmů z chovu včel. Nově zaváděné sazby spotřební daně u elektronických cigaret a nikotinových sáčků nebudou tak vysoké, jak původně vláda navrhla.

Co se týče spotřební daně z lihu, postup jejího navyšování se oproti původnímu návrhu zrychlí. Původně koalice navrhovala zvýšení daně pro příští rok o deset procent a v následujících třech letech vždy o pět procent. Nyní navrhne v příštích dvou letech zvýšení daně vždy o deset procent a v dalším roce o pět procent.

Koalice chce nyní společný pozměňovací návrh projednat na zasedání sněmovního rozpočtového výboru. Pokud jej výbor přijme, v dalším legislativním procesu se s ním bude pracovat právě jako s návrhem výboru, nikoli konkrétních poslanců, ozřejmil Stanjura.

Podle květnového vyjádření vlády by v příštím roce měla navrhovaná opatření v konsolidačním balíčku zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy. Balíček v původní podobě měnil 63 zákonů. Jde hlavně o rušení daňových výjimek a některá zjednodušení. Balíček chce kabinet schválit do konce roku, aby mohl začít platit v příštím roce.

Návrh zákona jako takový má přinést státu v příštím roce navíc 35,2 miliardy korun. V roce 2025, až začne platit zvýšená sazba daně z příjmů firem, mají příjmy státu stoupnout o 37,1 miliardy korun. Součástí projednávaného návrhu zákona tak nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace.

Blažek na koaličním jednání vysvětlil okolnosti schůzky s Nejedlým, řekl bez dalších podrobností Fiala

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na středečním koaličním jednání ve formátu K15 vysvětlil všechny okolnosti schůzky s exporadcem bývalého prezidenta Martinem Nejedlým a odpovídal na otázky, řekl dále novinářům Fiala. Více k jednání předsedové stran zástupcům médií neřekli.

„Jak jsme dopředu ohlásili, pan ministr Blažek přišel na jednání K15, kde vysvětlil situaci, všechny okolnosti své schůzky s Martinem Nejedlým a odpověděl na otázky, které mu jednotliví účastníci schůzky pokládali,“ uvedl Fiala.

Předseda vlády ve středu odpoledne po jednání kabinetu řekl, že Blažek kvůli setkání s lobbistou Nejedlým dostal od vedení ODS žlutou kartu a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená. Fiala také řekl, že mimo jiné přihlédl k dobrému hodnocení Blažkovy práce v čele ministerstva spravedlnosti. Pokud by se podle premiéra ukázalo, že ve vysvětlování kauzy neříkal pravdu, následovala by červená karta. To ve fotbale znamená vyloučení ze hry.

Blažek kvůli schůzce v restauraci z minulého týdne čelil kritice od koaličních partnerů i výzvám k odstoupení. Při příchodu na středeční jednání kabinetu většina z ministrů, kteří se vyjádřili, nechávala rozhodnutí na občanských demokratech, nebo záležitost nevztahovala k dalšímu Blažkově působení ve vládě. Věc ale považují za nešťastnou jako symbol či signál veřejnosti.

Ministr spravedlnosti se ve středu hájil i před senátory. Řekl jim, že obsahem setkání nebylo nic, za co by se mohl stydět. Přiznal, že své počínání „nedomyslel politicky“. Pětihodinové setrvání v jedné z pražských restauraci, kam se podle svých slov uchýlil kvůli bouřce, zdůvodnil svou upovídaností. Podotkl také, že v restauraci nehovořil pouze s Nejedlým. O rezignaci podle vyjádření pro Českou televizi neuvažoval.

O setkání Blažka s Nejedlým informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která Prahu zasáhla.

Přehled změn konsolidačního balíčku schválených stranami vládní koalice na jednání 23. srpna:
Funkční měna - firmy budou moci vést účetnictví v cizí měně
- možnost účtovat v EUR, USD, GBP od 1. 1. 2024
- tato možnost se týká firem, které mají většinu transakcí v dané cizí měně
Zaměstnanecké benefity
- u vymezených daňových benefitů bude zavedeno souhrnné zastropování na úrovni poloviny průměrné mzdy
Ponechání 100 procent výnosů daně z nemovitostí obcím
- sazba daně se zvýší o 1,8 násobek
- veškerý výnos daně z nemovitých věcí ale zůstane obcím, stát na ni nebude mít podíl
- výměnou za navýšení daně z nemovitých věcí dojde v rámci rozpočtového určení daní k adekvátnímu přerozdělení příjmů u sdílených daní mezi státním rozpočtem a obcemi ve prospěch státu (10 mld. Kč)
Daň z nemovitých věcí u zemědělských pozemků
- obcím se dává pravomoc, aby mohly pro zemědělské pozemky (orná půda, vinice, chmelnice, zahrady) zavést místní koeficient 0,5, tj. eliminovat u těchto pozemků zvýšení daně z nemovitých věcí
Přerozdělení výnosů daně z land-based hazardu
- schéma: 55 procent státu, 22,5 procent obcím podle počtu povolených herních automatů na jejich území, 22,5 procent všem obcím podle počtu obyvatel
- nemění se sazby zdanění hazardu navržené v balíčku - 35 procent loterie a herní automaty a 30 procent ostatní hazardní hry (např. kurzové sázky)
- nadále platí, že stát obdrží 100procentní výnos z on-line hazardu
Valorizace minimální daně za herní automaty
- zvýšení minimální daně za jeden herní automat na 13 400 Kč (z 9200 Kč, kumulovaný index vs. poslední valorizace z r. 2016 činí 1,46)
Zjednodušení evidence dohod o provedení práce
- návrh spočívá v odbourání některých administrativních povinností z původního návrhu na řešení dohod o provedení práce, které povedou k celkovému zjednodušení navrhovaného systému
- podrobnosti připravuje MPSV
DPH
- tištěné noviny budou daněny 12procentní sazbou DPH, stejně jako časopisy
Změna postupného navyšování spotřebních daní z lihu
- zkrácení období na tři roky (2024-2026) z navrhovaných čtyř let (2024-2027)
- zvýšení daně ve schématu 10 + 10 + 5 procent (místo původního návrhu 10 + 5 + 5 + 5 procent)
Mírnější zavádění spotřební daně u alternativních nikotinových produktů (elektronických cigaret a nikotinových sáčků)
- navrhuje se mírnější přístup u zdanění alternativních produktů
- zavádí se čtyřletý postupný růst zdanění
- e-cigarety ve čtyřech letech: 2,5 + 5,0 + 7,5 + 10 Kč/1 ml náplně (místo zvýšení na 10 Kč/1 ml náplně v původním návrhu)
- u nikotinových sáčků se kromě čtyřletého časového plánu snižuje i cílová částka daně na 0,4 + 0,8 + 1,2 +1,7 Kč/g (namísto u 3,45 Kč/g v původním návrhu)
DPPO - Zdanění pouze realizovaných kurzových operací
- týká se tzv. nerealizovaných kurzových rozdílů, které dnes firmy musí dodaňovat, například má-li firma pohledávku v eurech, pak při posílení eura vzniká kurzový zisk, který se dnes zdaňuje, nově bude tento nerealizovaný příjem daňově neúčinný
DPFO - včelaři
- zůstane osvobození od daně z příjmu, který plyne z chovu včel (do 50 včelstev) v rozsahu 1000 Kč na jedno včelstvo
Zrušení osvobození zvýhodnění u manažerských bytů
- zrušení výjimky pro odměňování vybraným pracovníkům
- přechodné ustanovení zajistí, že se zrušení nedotkne osob, které v daných bytech měly bydliště před účinností zákona
Další méně významná opatření
- zvýšení renty pro prezidenta po skončení funkce nebude navrhováno
Další legislativní postup pozměňovacího návrhu:
- schválené změny zpracuje MF do jednoho pozměňovacího návrhu, který předloží všech pět koaličních stran společně
- návrh bude projednán na plenární schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná 5. září 2023
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Zdroje: