Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Stanjura se s obcemi ohledně rozpočtového určení daní nedohodl

Stanjura se s obcemi ohledně rozpočtového určení daní nedohodl
Zbyněk Stanjura | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se na dnešní schůzce zatím nedohodl se zástupci měst a obcí na tom, jak bude vypadat daň z nemovitosti nebo případná úprava rozpočtového určení daní (RUD). Dohoda by ale podle něj měla být nejpozději do konce srpna. Pokud koalice na návrhy změn přistoupí, ty budou rozpočtově neutrální, řekl novinářům po jednání.

V rámci RUD se stát dělí s obcemi, městy a kraji o část daní, které vybere. Zástupci Svazu měst a obcí i Sdružení místních samospráv navrhují, aby daň z nemovitosti zůstala dál výlučným příjmem obcí. Aby tato změna byla rozpočtově neutrální, nahradilo by ji snížení podílu měst na sdílených daních.

„Vysvětlili jsme si podrobně návrh, který Sdružení místních samospráv poslalo koalici. My jsme zdůraznili, že pro koalici je důležitý celkový objem úspor v balíčku. Sejdeme se ještě jednou tak, abychom se do konce srpna dohodli, nebo nedohodli na změně ve výnosu z daně z nemovitosti,“ uvedl dnes Stanjura. Jde o to, zda výnos z daně nemovitosti skončí jako doposud ze 100 procent v rozpočtech měst a obcí, nebo část skončí ve státním rozpočtu. Pokud se výnos z daně z nemovitostí pro města a obce sníží, bude kompenzován z jiných daní, podotkl.

„Jednání bylo velmi věcné, přívětivé. Dohoda zatím učiněna nebyla, máme nějakou dobu na to, abychom ještě propočítali nějaká čísla,“ řekla novinářům po jednání předsedkyně Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková. „Jsme připraveni dojít k nějakému cíli. Na konkrétních parametrech bychom se měli dohodnout do konce srpna,“ doplnil předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

„Pokud najdeme lepší model než ten, který byl navržen teď, tak jsem takovému řešení určitě nakloněn. Uvidíme, kam ta jednání povedou,“ uvedl dnes premiér Petr Fiala (ODS).

Před 11:00 přijeli na jednání zástupci krajů. „Chceme vládě představit jednání, které bylo mezi hejtmany,“ uvedl jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS). Vláda chce podle něj změnit systém, kterým se rozdělují peníze mezi kraji. „My jsme o tom přesvědčeni taky. Ale když se bude přerozdělovat stejný balík, někdo bude dostávat více, někdo méně. Chceme tedy představit nejspravedlivější kritéria (pro rozdělení výnosu), na kterých jsme jako hejtmani schopni se shodnout,“ dodal.

„Pro jednání se zástupci krajů platí stejná zásada jako pro jednání se zástupci měst a obcí, státní rozpočet není v takové kondici, abychom navyšovali podíly samospráv na výnosech ze sdílených daní,“ řekl před schůzkou novinářům Stanjura. Kraje podle něj přišly s jinými kritérii, podle kterých by se sdílené daně rozdělovaly. „Rozpočtové určení dani si revizi zaslouží. Složitější než debata mezi státem a krajskými samosprávami bude debata mezi jednotlivými krajskými samosprávami,“ poznamenal.

Kuba po skončení schůzky novinářům řekl, že zástupci krajů Stanjuru informovali o kritériích, podle kterých by se případně upravilo RUD a jak se k nim stavějí jednotliví hejtmani. Ministerstvo financí tento materiál rozpracuje a rozešle ho mezi členy koalice, aby se k němu mohli vyjádřit, řekl Kuba. „To, o čem se bavíme, není něco, co by převratně dopadalo na kraje. Tam se případně mírně upraví nějaké poměry, které historicky nebyly nastavené úplně ideálně. Zkusíme, aby více odpovídaly tomu, co kraje dneska dělají, aby odpovídaly podílu silnic a tak dále,“ dodal Kuba.

Pokud se vláda rozhodne upravit RUD, tak se může stát, že některé kraje na tom budou tratit. „Když vláda začínala svoje volební období a přišla s tím, že by se měl změnit RUD, tak my jsme upozorňovali na to, že když se přepočítá jedna částka jinak, některé kraje na tom budou tratit. V tu chvíli jsme bavili o tom, že by do balíku bylo rozumné přidat více peněz,“ uvedl dále Kuba. Doplnil, že na navýšení částky stát aktuálně nemá finanční prostředky.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba by se měl RUD upravit. „Vzhledem k tomu, že je ten systém téměř čtvrt století starý, tak si určitě nějakou úpravu zaslouží,“ řekl. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po jednání řekl, že bylo věcné, klidné a směřuje ke kompromisu.

Konsolidační balíček mimo jiné zavádí nový koeficient daně z nemovitosti. Výnos ze zvýšení daně o tento koeficient má být výhradním příjmem státního rozpočtu. Dosud výnos z daně z nemovitosti šel pouze obcím. Loni takto získaly podle státního závěrečného účtu přes 12 miliard korun.

Zdroje: