Chutná vám u babiček, ale bojíte se přibrat? Stačí převzít jejich přístup k jídlu a ještě tím podpoříte své zdraví
17. 8. 2025 – 11:15 | Magazín | Veronika Borská
Milujete babiččinu kuchyni? Máme pro vás dobrou zprávu. Už se nemusíte obávat přebytečných kil. Nové studie ukazují, že jídla připravovaná doma s láskou, zkušeností z obyčejných surovin nejenže nepodkopávají dietu, ale často jsou dokonce lehčí než moderní „light“ jídla z restaurací. Tajemství je jednoduché, stačí zopakovat ten samý zvyk, kterým babičky sytí rodinu už celé generace.
Pokud se vám babiččina kuchyně líbí, nemusíte mít strach o linii. Stačí si osvojit její jednoduché zvyky – vařit doma, spoléhat na čerstvé suroviny, vyhýbat se polotovarům a jíst s mírou. Není to žádná přísná dieta, ale způsob života, který funguje už celé generace. A navíc chutná tak, že se ke stolu těší úplně každý.
1. Vařte doma častěji, méně kalorií, více kontroly
Když babičky vařily doma, nevnímaly to jako vědu, ale jako každodenní rituál. A právě v tom je kouzlo. Domácí jídla bývají lehčí, protože přesně víte, co do nich dáváte. Žádné skryté cukry nebo zbytečné tuky, jen čisté suroviny. Navíc domácí polévka nebo vývar zasytí na delší dobu než rychlé občerstvení zvenčí. A že se při vaření doma spotřebuje méně kalorií, aniž byste se o to snažili? To by babičky nazvaly úplnou samozřejmostí.
2. Řekněte ne polotovarům, babička by to stejně nepochválila
Babičky neměly v kuchyni nic, co by prošlo složitým průmyslovým zpracováním. Vystačily si s tím, co vyrostlo na zahradě, co přinesl trh nebo co bylo po ruce ve spíži. A právě proto jejich jídla působila poctivě a zdravě. Obyčejná brambora, luštěnina nebo čerstvá zelenina není žádná kalorická past, ale základ poctivého talíře. Když dnes omezíte ultra zpracované potraviny a sáhnete po jednoduchých surovinách, tělo vám poděkuje a váha také.
3. Domácí jídla chrání i před nemocemi
Nejde jen o váhu, ale i o zdraví. Lidé, kteří jedí doma připravovaná jídla pravidelně, mají menší sklony k civilizačním nemocem, jako je cukrovka nebo obezita. Babičky to možná nevěděly odborně, ale dobře tušily, že domácí vaření drží rodinu zdravou. A není divu – jejich polévky, pečené maso nebo jednoduché kaše byly přirozeně vyvážené.
4. Tradiční chutě nejsou hřích, ale zdravý základ
Často máme pocit, že babiččiny knedlíky nebo buchty musí být kalorickou bombou. Jenže babičky jedly s mírou a řídily se jednoduchým pravidlem – jíst do pocitu sytosti, ne k prasknutí. Navíc jejich jídla byla vždy vyvážená a doplněná pohybem, protože práce na zahradě nebo na poli spálila spoustu energie. To, co dnes nazýváme zdravým životním stylem, babičky praktikovaly úplně přirozeně.
5. Zdravé potraviny i v českých klasikách
Možná si říkáte, že svíčková nebo vepřo knedlo zelo jsou jen těžké kalorické bomby, ale i v těchto tradičních jídlech najdete překvapivě zdravé složky. Základem svíčkové je kořenová zelenina, mrkev, petržel a celer, plná vlákniny, vitamínů a antioxidantů. Hovězí maso, pokud zvolíte libovější část, dodá tělu bílkoviny a železo, a omáčka se koření bobkovým listem, pepřem nebo novým kořením, které podporují trávení.
Podobně i vepřo knedlo zelo ukrývá své benefity: zelí je doslova česká superpotravina, bohatá na vitamin C a probiotika, cibule a kmín mají protizánětlivé účinky a libovější vepřové maso přináší kvalitní bílkoviny. Dokonce i domácí bramborový knedlík, připravený z brambor a mouky, představuje sytou přílohu s energií, která se uvolňuje postupně. Tajemství je tedy ve velikosti porce a rovnováze – babičky si tyhle dobroty dopřávaly, ale vždycky k nim přidaly pohyb a jedly s mírou.
Zdá se vám, že je to celé naruby? Že kalorická jídla vítězí a saláty končí na vedlejší koleji? Ve skutečnosti je to tím, že tělo potřebuje víc než jen vlákninu a vodu. Zeleninový salát sice naplní žaludek, ale má velmi nízkou energetickou hodnotu, takže tělo zůstává nenasycené a brzy si znovu řekne o další porci. Jinými slovy, hlad po salátu je jasný signál, že tělo touží po opravdové výživě a dostatku energie.