Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Česko, Polsko a Rakousko zavádějí od středy namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem

Aktualizováno: Česko, Polsko a Rakousko zavádějí od středy namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem
Ilustrační foto | zdroj: Michael Polák / Právo / Profimedia

Česká republika od středy zavádí kvůli růstu počtu migrantů kontroly na hranicích se Slovenskem, informoval  premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly namátkové a po celé délce hranice. Krok Česko podle představitelů kabinetu koordinuje s Polskem, které zavádí podobné opatření také. Kontroly jsou zatím v plánu do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci. Kontroly ohlásilo i Polsko a Rakousko.

Před rokem kvůli přílivu migrantů Česko zřídilo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích koncem září, opatření zrušilo začátkem února. „Počty nelegálních migrantů do EU začínají opět růst. Nebereme to na lehkou váhu a rychle reagujeme na vzniklou situaci. Díky kontrolám budeme schopni ještě lépe zajišťovat bezpečnost našich občanů,“ uvedl Fiala.

Opatření začne fungovat od dnešní půlnoci. „Kontroly budou probíhat namátkově po celé délce hranic se Slovenskem tak, aby co nejméně omezily přeshraniční provoz a zbytečně nezatěžovaly dopravu ani cestující,“ doplnil Rakušan. České úřady jsou podle něj v kontaktu se slovenskými, rakouskými i německými sousedy.

Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě uvedlo, že kontroly bude provádět namátkově po celé hranici. „Upozorňujeme, že občané k překročení hranice potřebují platný pas nebo občanský průkaz,“ napsalo. Kontrolován může být kdokoliv, proto vnitro doporučuje mít osobám poblíž státní hranice u sebe platné doklady.

Kontroly zajistí svými silami policie, počítá se spoluprací s celní správou. Policisté se zaměří hlavně na silniční a železniční přechody, kontroly se ale mohou týkat i pěších či cyklistů. Mezi ČR a Slovenskem je 27 bývalých hranicích přechodů, z toho 17 silničních, sedm železničních a tři říční, doplnilo vnitro.

Polsko v koordinaci s ČR od půlnoci zavede kontroly na hranicích se Slovenskem

Polsko od dnešní půlnoci zavede na deset dní dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem. Dnes to podle serveru Onet.pl oznámil polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Už koncem září polský premiér Mateusz Morawiecki upozorňoval, že Polsko se chystá zavést kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem kvůli nárůstu nelegální migrace.

Polský ministr vnitra dnes hovořil o snaze zabránit nelegální migraci z jihovýchodní Evropy. „Balkánská trasa, jejíž jedna větev vede přes Polsko, bude účinně zablokována,“ citoval ho polský server. Šéf polského kabinetu Morawiecki dříve řekl, že nařídil Kamińskému zavedení kontrol u autobusů, aut a dodávek, u nichž je podezření, že převážejí migranty.

Kamiński dnes dodal, že o opatření Varšava uvědomila Slovensko, stejně jako Českou republiku, Německo, Rakousko a Evropskou komisi. Velitel pohraniční stráže Tomasz Praga doplnil, že opatření bude možné v případě potřeby prodloužit a že by kontroly mohly trvat až dva měsíce.

Migrace potřebuje evropské řešení, uvedl slovenský premiér k postupu ČR a Polska

Migrace potřebuje evropské řešení, samostatné kroky států vyvolají kaskádový efekt, prohlásil dnes slovenský premiér Ľudovít Ódor po oznámení Česka a Polska o zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem. Podle Ódora slovenská vláda rozhodne o své reakci ve středu.

Předseda slovenské strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico po vítězství své strany v sobotních parlamentních volbách řekl, že v případě účasti Směru-SD v nové vládě bude jedním z prvních rozhodnutí obnovení kontrol na zelené hranici Slovenska s Maďarskem a že k řešení nelegální migrace je třeba použít sílu. Právě z Maďarska se v nynější migrační vlně migranti dostávají na Slovensko, odkud následně pokračují do dalších evropských zemí.

„Migrace potřebuje evropské řešení na vnějších hranicích. Jakmile některá země začne více chránit svou hranici, vyvolá to kaskádový efekt, všichni za to zaplatíme peníze a výsledek bude velmi nejasný,“ uvedl Ódor v prohlášení, které ČTK poskytl jeho mluvčí Peter Majer.

Slovensko už loni, kdy dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem zavedly a později odvolaly Česko i Rakousko, zaznamenalo nárůst migrantů, kteří přišli do země nelegálně po takzvané západobalkánské trase. Letos počty běženců na Slovensku dále stouply a téma migrace zasáhlo i do předvolební kampaně před parlamentními volbami. Slovenská policie tehdy tvrdila, že nemá dostatek techniky a personálu na uzavření 655 kilometrů dlouhé hranice s Maďarskem.

Po Česku a Polsku zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem i Rakousko

Na rakousko-slovenských hranicích budou od dnešní půlnoci obnoveny kontroly. Oznámil to dnes rakouský ministr vnitra Gerhard Karner. Kontroly potrvají prozatím deset dnů. Karner uvedl, že Rakousko zavádí kontroly kvůli tomu, aby zabránilo pašerákům lidí využívat rakouské území jako náhradní cestu. 

Auto s migranty se v Praze snažilo ujet policistům, zastavil ho až PIT manévr

Teprve řízeným nárazem zastavili dnes ráno policisté v Praze vůz převážející pět migrantů ze Sýrie. Policejní hlídka se podezřelé auto pokusila zablokovat už na dálnici D1 ve středních Čechách. Pětatřicetiletý uzbecký řidič ale ujížděl rychlostí přes 200 kilometrů a s agresivní jízdou pokračoval i v metropoli. Řidiči hrozí až pět let vězení, uvedla dnes na webu pražské policie jejím mluvčí Eva Kropáčová.

Policisté se pokusili podezřelý Volkswagen Passat zastavit dnes kolem 02:00. Řidič na výzvu k zastavení nereagoval a vysokou rychlostí ujížděl směrem na Prahu. Několik hlídek se marně pokoušelo zablokovat pronásledovanému autu cestu. Řidič však na kruhové objezdy najížděl v protisměru, a když se policejní hlídka dostala na úroveň ujíždějícího vozidla, snažil se ji vytlačit ze silnice.

Pokus o vytlačení policistů se několikrát opakoval. Teprve v Uhříněveské ulici na sídlišti Skalka se policistům podařilo auto zastavit pomocí takzvaného PIT manévru, při kterém pronásledované auto uvedli do smyku kontrolovaným nárazem do jeho zadního boku.

Ve vozidle policisté našli pět migrantů ze Sýrie, z nichž jeden byl po celou dobu pronásledování ukrytý v kufru. Všech pět uprchlíků si převzala středočeská cizinecká policie.

Pětatřicetiletého řidiče z Uzbekistánu policisté na místě zadrželi pro podezření z trestného činu násilí proti orgánu veřejné moci a trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.

Zdroje: