Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 22°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Německo zesílí mobilní kontroly v pohraničí s Českem

Aktualizováno: Německo zesílí mobilní kontroly v pohraničí s Českem
Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová | zdroj: Profimedia

Německá policie s okamžitou platností zahajuje na hranicích s Českou republikou a Polskem zesílené pružné a mobilní kontroly, cílem je boj proti převaděčům. Dnes to oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které nebudou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci, jsou podle ministryně dohodnuty se sousedními státy, a nepodléhají tedy ohlášení Evropské unii.

Ministryně zdůraznila, že migrační krizi lze vyřešit jedině společným evropským azylovým systémem, v opačném případě je budoucnost otevřených vnitřních hranic v EU ohrožena.

„Musíme bezpodmínečně zastavit převaděče, neboť kvůli maximálnímu zisku dávají všanc lidské životy. Proto spolková policie okamžitě začíná s dodatečnými flexibilními kontrolami v klíčových místech pašeráckých tras na hranicích s Českem a Polskem,“ řekla Faeserová. „Tyto dodatečné kontroly rozšíří skrytá pátrání, která jsme už v posledních měsících zintenzivnili. Tak bude spolková policie s početným personálem zastoupena v celém pohraničí. Můj cíl je vyvinout maximální tlak na převaděče, a ochránit tak životy lidí, kteří jsou pašováni přes hranice často bez vody a přístupu k čerstvému vzduchu,“ uvedla.

Německo tak prozatím nezavede stacionární kontroly po vzoru těch, které na vybraných místech provádí od roku 2015 na pomezí s Rakouskem. Zavedení takových kontrol ale Faeserová nevylučuje, v minulosti je opakovaně označila za poslední možnost.

Ačkoli nově ohlášené dodatečné kontroly nebudou mít povahu stálých hraničních kontrol, musí se řidiči při cestě do Německa z Polska a Česka připravit na možná zdržení. Místa prohlídek nelze předem určit, protože se budou často měnit. Hlídky budou přímo na hranici a také v pohraničním regionu. Spolková policie se bude zajímat nejen o doklady, ale může nahlížet i do kufrů aut a ložných prostorů dodávek a nákladních aut. Očekávat lze zesílenou ostrahu ve vlacích a na nádražích v pohraničí. Podle Faeserové chce policie postupovat bez zbytečných dopadů na přeshraniční provoz.

„Chceme flexibilními a mobilními kontrolami na střídavých místech zabránit pašerákům v jejich činnosti. Zároveň chceme, aby kontroly měly na běžný život, obyvatele a hospodářství co nejmenší dopad,“ řekla. Kolik spolkových policistů Německo do pohraničí vyšle, Faeserová s ohledem na boj proti převaděčům neupřesnila, budou to však stovky dodatečných policistů.

Německý ministr financí Christian Lindner dnes v debatě s poslanci Spolkového sněmu řekl, že spolkové policii vypomůže na hranicích až 500 celníků. „Po roce 2015 ztratilo Německo na některých místech kontrolu nad přístupem do této země. Tento stav nesmí pokračovat,“ prohlásil.

Ministryně rovněž řekla, že Berlín na zesílených kontrolách spolupracuje s regiony i se sousedy. „S našimi sousedními státy Českem a Polskem a spolkovými zeměmi Saskem a Braniborskem jsme kvůli těmto dodatečným opatřením v těsném kontaktu,“ prohlásila. Dodala, že Německo má štěstí, že Česko a Polsko jsou ochotné spolupracovat.

Faeserová zároveň varovala, že bez společného postupu celé Evropské unie není boj proti převaděčům a nelegální migraci možný. „Pokud nezvládneme lépe chránit naše vnější hranice, tak jsou otevřené hranice uvnitř EU v nebezpečí. Bojujeme za to, aby uvnitř EU zůstaly hranice otevřené, potřebujeme k tomu ale jednotné evropské azylové řešení. Jinak je schengen ohrožen,“ řekla o unijním schengenském systému vnitřních hranic bez kontrol.

Faeserová je pod tlakem regionů a konzervativní opozice, aby zastavila nelegální migraci. Do konce srpna v zemi požádalo o azyl 204 000 lidí. Očekává se, že do konce roku může být takových žádostí až 400 000.

Namátkové kontroly na hranicích s Německem navazují podle Rakušana na dohody

Namátkové mobilní kontroly na hranicích s Německem navazují na dohodu s ministryní Faeserovou a řadu jednání české a německé policie v tomto týdnu, řekl na dotaz ČTK ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Společné policejní akce na hranicích jsou zaměřené na účinný boj proti převaděčům,“ uvedl.

Rakušan v pondělí v pořadu Ptám se já na webu Seznam zprávy řekl, že se s Faeserovou o víkendu domluvil na tom, že němečtí policisté společně s českými budou moci dohlížet na migrační situaci už na české straně hranice. Obě země podle něj také chystají společné akce proti převaděčům. Pokud přinesou výsledek, Faeserová nebude uvažovat o stálých kontrolách na hranicích, doplnil Rakušan.

Zdroje: