Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Trump zvítězil v republikánských primárkách v New Hampshire

Aktualizováno: Trump zvítězil v republikánských primárkách v New Hampshire
Donald Trump po vítězství v republikánských primárkách v New Hampshire | zdroj: Profimedia

Bývalý americký prezident Donald Trump podle očekávání zvítězil v úterních republikánských primárkách ve státě New Hampshire, a přiblížil se tak stranické nominaci do listopadových prezidentských voleb ve Spojených státech.

Po sečtení zhruba 90 procent hlasů byl Trump v čele průběžných výsledků se ziskem skoro 55 procent, Haleyová za ním zaostávala o více než 11 bodů. Exprezidentovo vítězství tedy není tak drtivé jako při úvodním klání v Iowě, komentátoři však podotýkají, že situace ve státě New Hampshire je poměrně specifická, mimo jiné tím, že v primárkách mohou hlasovat i „nezávislí“ voliči.

I po druhém dějství procesu, jímž Republikánská strana vybírá svého kandidáta do prezidentských voleb, zůstává Trump jednoznačným favoritem. Původně proti němu kandidovala více než desítka uchazečů. Někteří odstoupili už před úvodním hlasováním v Iowě minulý týden, ve světle tamních výsledků pak kampaň vzdalo několik dalších včetně floridského guvernéra Rona DeSantise.

Z významnějších Trumpových vyzývatelů tak zůstává pouze Haleyová, která nyní čelí tlaku, aby kampaň vzdala. Cyklus republikánských hlasování je stále na svém začátku, z průzkumů však vyplývá, že její šance na vítězství je mizivá. Kandidát, který zvítězil v Iowě i v New Hampshiru, ještě nikdy souboj o republikánskou nominaci neprohrál.

Podle Haleyové nicméně „klání ještě zdaleka není u konce“. V projevu v noci na dnešek Trumpovi pogratulovala k vítězství, zároveň však slíbila, že bude dále bojovat, a vyzvala ho k debatě. Trumpova nominace do prezidentských voleb by podle ní byla „Bidenovým vítězstvím“.

Podle exprezidenta byl její projev odtržený od reality. „Vystoupila a řekl jsem: ‘Páni, mluví, jako kdyby vyhrála.’ Nevyhrála. Prohrála... Měla velmi špatný večer,“ reagoval Trump. Podle reportéra listu The New York Times se exprezident zdál spíše naštvaný na Haleyovou než spokojený se svým výsledkem.

Trumpova snadná vítězství v prvních dvou státech naznačují jeho schopnost sjednotit za sebou jednotlivé frakce Republikánské strany. Podle sondáže AP provedené v New Hampshiru však přibližně polovina republikánských účastníků primárek uvedla, že se velmi nebo do určité míry obává, že Trump je příliš extrémní na to, aby vyhrál prezidentské volby. O Haleyové totéž tvrdila jen asi třetina respondentů.

Prezident Biden v reakci na výsledky prohlásil, že je nyní jasné, že Trump bude republikány reprezentovat v listopadových volbách. „A můj vzkaz zemi je takový, že jde o všechno. O naši demokracii. Naše osobní svobody... Naši ekonomiku, která po covidu zažila nejsilnější oživení na světě,“ řekl.

Primárky dnes v New Hampshiru pořádala také místní větev Demokratické strany, hlasování se však kvůli vnitrostranickým sporům konalo bez souhlasu celoamerického vedení strany. Podle odhadů AP v něm zvítězil prezident Biden, který v nominačním procesu nemá žádné vážnější soupeře. Jeho úspěch je spíše symbolický, neboť hlasy delegátů získané v New Hampshiru nebudou brány v úvahu na srpnovém nominačním sjezdu demokratů.

Republikáni pořádají nominační sjezd v polovině července. V kalendáři jejich primárek a volebních shromáždění je další zastávkou Nevada, kde však rovněž situaci komplikují organizační neshody. Další primárky jsou pak na programu 24. února v Jižní Karolíně. Tam oficiálně začíná také nominační klání demokratů, a to primárkami konanými 3. února. 

Zdroje: