Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Barmská vůdkyně Su Ťij byla odsouzena ke čtyřem rokům vězení za dovoz vysílaček

Barmská vůdkyně Su Ťij byla odsouzena ke čtyřem rokům vězení za dovoz vysílaček
Stoupenci Su Ťij uvádějí, že obvinění vznesená vůči ní jsou nepodložená a jejich cílem je ukončit politickou kariéru vlivné opoziční vůdkyně | zdroj: Profimedia

Barmský soud dnes uložil svržené vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij čtyřletý trest vězení za nelegální dovoz a držení vysílaček a za porušení protipandemických opatření.

S odvoláním na zdroje blízké případu o tom informovaly světové tiskové agentury. Nositelka Nobelovy ceny za mír čelí řadě obvinění a loni v prosinci už byla odsouzena ke čtyřem letům za mřížemi mimo jiné za podněcování násilí.

Šéf vojenské vlády Min Aun Hlain následně političku částečně omilostnil a výši trestu snížil na dva roky. Právníci političky veškerá obvinění odmítají s tím, že jsou politicky motivovaná.

První dnešní verdikt, který vynesl soud v barmské metropoli Neipyijtu, se týkal nelegálního dovozu šesti vysílaček, jež bezpečnostní složky podle prokuratury nalezly v domě Su Ťij při jejím zatčení. Za porušení dovozního zákona dostala politička dva roky vězení. Další dva roky jí pak soud udělil za porušení zákona o zvládání katastrof v souvislosti s koronavirovou krizí. Opatření proti šíření koronaviru podle soudu porušila při předvolební kampani v roce 2020.

Celkem si nyní Su Ťij musí odpykat šest let vězení, desítky dalších roků odnětí svobody jí ale ještě hrozí, napsala agentura Reuters. Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International vyzvala k propuštění političky spolu s tisícovkami dalších lidí, kteří jsou od převratu „nespravedlivě zadržováni“.

Národní liga pro demokracii (NLD) nyní 76leté Su Ťij vyhrála s převahou volby v listopadu 2020. V únoru 2021 pak těsně předtím, než mohla její vláda zahájit druhý pětiletý mandát, následoval vojenský puč. Vedení armády odůvodnilo převrat tím, že volby byly zmanipulované; to ale nezávislí volební pozorovatelé nepotvrdili. Převrat vyvolal masové demonstrace, které armáda krvavě potlačila.

Stoupenci Su Ťij uvádějí, že obvinění vznesená vůči ní jsou nepodložená a jejich cílem je ukončit politickou kariéru vlivné opoziční vůdkyně. Junta tvrdí, že proces je spravedlivý a že politička stojí před nezávislým soudem vedeným soudcem, kterého jmenovala její vlastní vláda.

Proces je nicméně nepřístupný pro média a ani právníci obžalované nesmějí s médii a s veřejností komunikovat. Vojenská vláda také neprozradila, kde je Su Ťij zadržována.

„Tajná soudní jednání mají vést k dalším a dalším usvědčením... aby Su Ťij zůstala ve vězení na neurčito,“ uvedl v prohlášení zástupce šéfa asijské pobočky mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) Phil Robertson. „Min Aun Hlain a další vůdci junty očividně Su Ťij nadále vnímají jako hlavní politickou hrozbu, kterou je potřeba trvale neutralizovat,“ dodal.

Zdroje: