Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Barmský soud odložil vynesení rozsudku nad Su Ťij. Podle kritiků jsou obvinění proti ní smyšlená

Barmský soud odložil vynesení rozsudku nad Su Ťij. Podle kritiků jsou obvinění proti ní smyšlená
Národní liga pro demokracii šestasedmdesátileté Su Ťij loni v listopadu vyhrála s převahou volby. Než však mohla její vláda zahájit druhý pětiletý mandát, provedla armáda na začátku února v zemi puč | zdroj: Profimedia

Barmský soud odložil vynesení dalšího verdiktu nad bývalou vůdkyní Do Aun Schan Su Ťij.

Politička čelí několika obviněním včetně toho, že porušila protipandemická opatření. Rozsudek měl padnout dnes, podle agentury Reuters jej ale soud oznámí nejspíše 10. ledna.

Podle kritiků jsou obvinění smyšlená a jejich cílem je umlčet tuto odpůrkyni vojenské junty, která byla už začátkem prosince odsouzena na čtyři roky vězení za podněcování k násilí a za první případ porušení protikoronavirových opatření. Toho se podle obvinění dopustila za své předvolební kampaně. Vojenská junta později uvedla, že jí trest zkrátila na dva roky.

Další dlouhé tresty vězení ale mohou padnout v příštím roce, kdy se bude rozhodovat mimo jiné o obvinění na základě zákona o státním tajemství. Tento zákon v zemi přetrvává z britských koloniálních dob a zakazuje „shromažďování, držení, zveřejňování nebo sdílení státních informací, které jsou přímo nebo nepřímo užitečné pro nepřítele“. V případě, že soud Su Ťij shledá vinnou, jí hrozí až 14 let vězení.

Národní liga pro demokracii (NLD) šestasedmdesátileté Su Ťij loni v listopadu vyhrála s převahou volby. Než však mohla její vláda zahájit druhý pětiletý mandát, provedla armáda na začátku února v zemi puč. Vojenské velení převrat odůvodnilo tím, že hlasování bylo zmanipulované.

Nezávislí volební pozorovatelé to ovšem nepotvrdili. Při protestech, které následovaly po převratu, zahynulo v Barmě podle Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) přes 1300 lidí a dalších 7750 osob čelilo zatčení, odsouzení nebo trestnímu stíhání.

Zdroje: