Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Komentář: Rok 2017: Trumpova velká Amerika a malé české Babišovo

Komentář: Rok 2017: Trumpova velká Amerika a malé české Babišovo
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

S politikou se v roce 2017 nudit nebudete. V globálním měřítku se o to postará bavič Donald Trump a na domácím plácku velkouzenář Andrej Babiš.

Rok 2017 je rokem zajímavých voleb. V Česku se bude volit do sněmovny, ještě před tím si vyberou prezidenta Francouzi a Němci rozhodnou o kancléřce (nebo snad kancléři?).  A už v lednu začne úřadovat Donald Trump.

Jak to vše dopadne? Tady je předpověď (z křišťálové koule):

Trump rozjede reality show z Bílého domu

Dvacátého ledna složí Donald Trump slib a nastoupí do Bílého domu jako 45. americký prezident.

Během prvních měsíců roku se nepochybně stane nejsledovanějším politikem světa. V lednu a únoru se bude snažit zlikvidovat co nejvíc z legislativního odkazu, který za sebou zanechal jeho předchůdce Barack Obama. V dubnu přijme ve Washingtonu Miloše Zemana. A ještě před tím mu pošle do Prahy dárek – svou první manželku Ivanu, rodačku ze Zlína a novou americkou velvyslankyni.

Lze tušit, že Trump bude vysílat vstřícné signály k Vladimiru Putinovi. Dal už najevo, že by mu nebylo proti mysli založit s ruským prezidentem neformální alianci a uznat anexi Krymu. V tom mu pomůže Rex Tillerson, ředitel ropné korporace Exxon Mobil, jemuž Putin za spolupráci s ruskými těžaři a za kritiku amerických sankcí udělil Řád přátelství.

Trump v minulých letech exceloval v reality show "Apprentice" (Učeň), v níž rozhodoval o tom, komu dá příležitost vést některou z jeho firem za roční plat čtvrt milionu dolarů. Teď dostane příležitost vést reality show "Make America Great Again" z prestižní adresy na washingtonské Pennsylvania Avenue. A dokonale ji využije.

"Tahle reality show bude mít u spousty diváků ohromný úspěch. O tom nepochybuji," jízlivě na svém webu píše oscarový režisér Michael Moore.

Pravděpodobnost: 99 procent

Kapitán Peroxid zvítězí mezi tulipány

V polovině března udělá Trumpovi radost odpůrce Evropské unie a bojovník proti islámu Geert Wilders. Se svou Stranou pro svobodu vyhraje v Nizozemsku parlamentní volby.

Královna Beatrix ho pověří úkolem sestavit vládu. To se však Wildersovi nepodaří. Nenajde partnera do většinové koalice. Vládu tak složí dosavadní premiér Mark Rutte, vůdce liberálů.

Wilders, přezdívaný pro platinově blonďatou barvu své kštice "kapitán Peroxid", zůstane v opozici. Nizozemská monarchie se od eura nevrátí ke guldenu, zůstane v eurozóně i v Evropské unii.

Pravděpodobnost: 60 procent

Tvrdá ženská odstartuje brexit

Britská premiérka Theresa Mayová koncem března odstartuje brexit, tedy britský odchod z Evropské unie. Ostrovní stoupenci bruselské jednoty doufají, že ještě není rozhodnuto a monarchie může v unii zůstat – třeba po opakovaném referendu. Jenže brexit už neodčaruje ani Harry Potter. Na to je už příliš pozdě.

Rozjezd rozvodových jednání bude každopádně pomalý. Mayová si dává říkat "tvrdá ženská", ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že má jasný plán, jak přitlačit sedmadvacítku, aby Britům dala to, co chtějí, a současně od nich nic nepožadovala. Dosud ani nedokázala uklidnit investory a uchlácholit prounijní Skoty, aby nevolili "scotout".

Podle Lisabonské smlouvy by rozvodová dohoda měla být hotova do dvou let. Jenže za dva roky se nestačili s Evropskou unií rozvést ani eskymáci z Grónska. Britům se to také nepodaří.

Pravděpodobnost: 90 procent

Francouzi zakusí Thatcherismus

Nejen Americe, také Francii začne příští rok vládnout nový prezident – Francois Fillon. Konzervativní katolík vystřídá 15. května v Elysejském paláci socialistu Francoise Hollandea.

Fillon ve druhém kole voleb francouzského prezidenta porazí Marine Le Penovou, kandidátku nacionalistické Národní fronty známou kritikou přistěhovalectví. Vítr z plachet jí vezme slibem, že tvrdě zasáhne proti klerikům, kteří v zemi hlásají radikální islám, a že vyhlásí referendum o přistěhovaleckých kvótách.

Zkušený harcovník Fillon, který v letech 2007 až 2012 vedl tři francouzské vlády, je obdivovatelem britské premiérky Margaret Thatcherové. Země galského kohouta pod jeho vedením zamíří doprava. Nový prezident bude liberalizovat trh práce a omezovat státní zásahy do ekonomiky.

Jako premiér měl dobré vztahy s Vladimirem Putinem. Bude o ně usilovat i jako prezident.

Pravděpodobnost: 70 procent

Němci zrecyklují "Mutti" Merkelovou

Angela Merkelová je za svým zenitem. Němci ji už dávno nepokládají za neomylnou vůdkyni, přesto ji zrecyklují a v parlamentních volbách koncem září vrátí do kancléřství. Už počtvrté!

Jaký k tomu budou mít důvod? Němci mají rádi jistotu. Vystihl to deník Der Spiegel, který po třetím volebním vítězství Merkelové napsal, že "kancléřka rozumí přání svého hejna po klidném letu".

Političku, která vládne Německu od roku 2005, loni za vrcholící uprchlické krize kdekdo za její "vítací politiku" zatracoval a odpisoval. Příští rok v Německu však bude jak ve znamení prosperity, tak i deportací, dobrovolných návratů uprchlíků (s finanční pobídkou) a přísnějších přistěhovaleckých zákonů.

Lze tušit, že do parlamentu (Bundestagu) se dostane i protipřistěhovalecká Alternativa pro Německo, na vládu však nedosáhne. Vládu sestaví Merkelová a bude v ní její konzervativní CDU se sesterskou  (a ještě konzervativnější) CSU. Do party přiberou buď Zelené s liberály, anebo zase sociální demokraty.

V Německu tedy zůstane "pořádek" (ordnung), na klíčových místech se nic nezmění. To znamená, že fotbalový "Die Mannschaft" dál povede trenér Joachim Löw a státní "Das Kabinett" bude řídit kancléřka Merkelová.

Pravděpodobnost: 75 procent.

… a Češi vyšlou do Strakovky Babiše

Čína vstoupí do roku ohnivého kohouta, Česko čeká rok ve znamení Babiše a Zemana.

Andrej Babiš začne zemi vládnout na sklonku roku poté, co v říjnových volbách do sněmovny s politickou divizí Agrofertu převálcuje sociální demokraty. Koalici si vybere podle svého gusta. Pozve do ní lidovce se Starosty a nezávislými.

Sociální demokraté skončí v opozici. Bohuslav Sobotka se po druhé volební prohře v řadě odporoučí z čela strany. Na kapitánský můstek oranžového Titaniku se postaví Milan Chovanec.

Babiš svůj holding Agrofert formálně převede na družku, děti a spřátelené právníky. Jeho vláda bude firmě posílat miliardové dotace a odpouštět jí daně. Ještě před volbami si současný ministr financí smluvně zajistí návrat impéria do své náruče po budoucím odchodu z vlády – třeba na Hrad (na prezidenta se zákon o střetu zájmů nevztahuje).

Miloš Zeman, který během volební kampaně Babišovi pomůže tím, že bude Sobotkovi okopávat kotníky, zahájí s podporou Agrofertu hned po sněmovních volbách kampaň pro prezidentské volby v březnu 2018. Jak jinak, The Show Must Go On!

Pravděpodobnost: 70 procent

Zdroje:
Vlastní