Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Pirátské zmatky s NATO: Kdo se Sputnikem zachází, ten s ním také schází

Komentář: Pirátské zmatky s NATO: Kdo se Sputnikem zachází, ten s ním také schází
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Piráti se zamotali do otázky, jaký mají postoj k vystoupení z NATO. Předseda Bartoš říká, že členství v NATO nezpochybňují, ale místopředseda Vašíček je pro vystoupení. Vzniká mimo jiné otázka: Jsou Piráti vůbec připraveni pro vstup do sněmovny?

Místopředseda Pirátské strany Ivo Vašíček v rozhovoru pro Info.cz uvedl, že Česká republika by z dlouhodobého hlediska měla vystoupit z NATO s tím, že v tuto chvíli to není možné. Předseda strany Ivan Bartoš sice prohlašuje, že Piráti vystoupení z NATO nikdy nedeklarovali a členství v něm nezpochybňují. Výroky Vašíčka ovšem tak každopádně vyznívají.

Výsledkem je dojem, že Piráti nemají na vystoupení ze Severoatlantické alianci jasný názor, což připustil i Bartoš, když na svém facebookovém profilu píše, že na otázku Jindřicha Šídla v rozhovoru pro Seznam.cz "NATO – ANO/NE" nemohl odpovědět, protože zastupuje demokratickou stranu, není žádný svrchovaný "super-předseda" a k této otázce nemají jasný a odhlasovaný závěr vzhledem k tomu, že není na stole.

"Kromě populistických leaderů, zatvrzelých komunistů a pár extrémních hnutí přece tuto otázku nikdo nepokládá," píše Bartoš. Ovšem místopředseda Pirátů Vašíček na otázku, zda má Česká republika odejít z NATO, odpovědět dokázal. Sice následně popsal i podmínky, za kterých by podle něj mohla v Severoatlantické alianci zůstat, ale věta "Z dlouhodobého hlediska ano, v tuto chvíli to není možné," už byla na světě.

Škodlivá zdrženlivost 

Bartoš sice zachovává zdrženlivost a ctí vnitrostranickou demokracii, ale v kombinaci s Vašíčkovým vyjádřením Piráti v lepším případě působí jako strana, která neví, čí je. Vašíčkův názor vynikne o to více, že Bartoš se k otázce vyjadřuje mlhavě a připouští, že Piráti k vystoupení z NATO nemají schválené stanovisko, což ovšem nebrání jeho místopředsedovi, aby vlastní postoj vyhlašoval do světa.

Celá eskapáda zároveň vzbuzuje pochybnosti o tom, zda je Pirátská strana skutečně připravená na případné angažmá ve sněmovně. Nejde jen o vztah k NATO, ale celkový přístup, kázeň a schopnost si představit, jak některé věci působí navenek. Když jsem nedávno dělal s Ivanem Bartošem rozhovor, přišla řeč také na Vašíčka a jeho sporné facebookové posty.

Zmíněná pasáž se do rozhovoru nakonec nevešla, ale zpětně je poučné se k ní vrátit. Bartoš se Vašíčka zastával a říkal, že nejvíc ho udivuje, když mu lidé, kteří se zaštiťují demokracií a liberalismem, píšou, že má Vašíčka umlčet, že nemá nárok cokoli říkat.

"V Čechách bohužel je společnost tak nastavená, že když někdo není proamerický, je proruský. Když někdo relativizuje nějaký oficiální výklad, lidé, kteří tvrdí, že jsou liberálové a jsou pro diskuzi, mu hned dají nálepku kremlofil. Myslím si, že to není právem, ale to jsou věci, které si lidé mají řešit s Ivo Vašíčkem," popisoval Bartoš.

Rozhovory se Sputnikem 

Předseda Pirátů také vysvětloval, proč dává rozhovory Parlamentním listům: "Parlamentní listy čte 300 tisíc lidí včetně mých rodičů, kteří jsou liberální. Kvůli tomu, že vydají článek o Pirátech, mi pak lidé nadávají, že legitimizuji Parlamentní listy jako zdroj. Když jim dám rozhovor, vím, že to budou číst lidé, kteří by to jinak nečetli, takže jim ho dám. Ta platforma tady je. A Ivo Vašíček tohle holt udělá klidně pro Sputnik, úplně stejnou věc," řekl Bartoš a dodal: "Ivoš je fakt neomalený, ale historicky byl velmi oblíbený blogger na iDNES.cz. Není to hlupák a to, co říká, tak tam tomu lidé dávají úplně jiné rozměry."

Takhle ovšem politická strana fungovat nemůže. Pokud je Vašíček místopředseda Pirátů, vším, co dělá, Pirátskou stranu rovněž reprezentuje a případně poškozuje. Ať jsou Parlamentní listy jakékoli, Sputnik, ze kterého ruská propaganda jen čouhá, je přeci jen trochu jiná liga. Bartošův laxní a smířlivý postoj k Vašíčkovým aktivitám svědčí o tom, že podceňuje, k čemu vede, když se politická strana chová jako pytel blech.

Není možné se vymlouvat na demokracii a říkat, že to je Vašíčkova věc, jestli se jako místopředseda strany vyjadřuje pro propagandistický web. Není. To samé platí o výrocích Vašíčka k NATO. I kdyby ho teď Piráti z postu místopředsedy odvolali, škodu, která vznikla, jen tak nenapraví.

Navíc se dalo čekat, že se něco takového dříve či později přihodí. Rozhovory pro Sputnik měly být Pirátům varováním. Nyní kromě toho, že musí vysvětlovat, jak to s NATO vlastně myslí, by měli přemýšlet především o tom, jak se chovat navenek, aby skutečně působili jako seriózní a dospělá strana. Zatím to spíše vypadá na předčasnou pubertu než na zkoušku dospělosti.


Zdroje:
Vlastní