Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Nenažraní Piráti se projevují jako totální amatéři

Komentář: Nenažraní Piráti se projevují jako totální amatéři
Lídr Pirátů v Praze, zvolený zastupitel Jakub Michálek | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Česká pirátská strana se projevuje jako partička amatérů, která neví nic o orgánech, do nichž kandiduje. A vedle toho jako skupina lidí, kteří chtějí za sebemenší politickou činnost pořádné peníze.

V právě proběhlých komunálních volbách dokázala Česká pirátská strana na několika místech uspět. V Mariánských Lázních vyhrála volby a bude vládnout, na radě města se bude podílet díky spojení s hnutím Žít Brno také v Brně. V Praze se pirátům podařilo proniknout do zastupitelstva a získat čtyři mandáty.

Právě pražští pirátští zastupitelé dali krátce po zvolení najevo nelibost, když zjistili, že mandát zastupitele není placená pozice.

Za výkon mandátu náleží každému zastupiteli jen drobná odměna, která je koncipována spíš jako čestná a vypočítává se podle počtu obyvatel: na pražském magistrátu si tak může komunální politik přijít na nějaké tři tisíce měsíčně, v malé obci je to pár stovek.

Pražští zastupitelé za piráty, Mikuláš Ferjenčík, Ondřej Profant, Adam Zábranský a hlavně pražský lídr Jakub Michálek, by zřejmě byli překvapeni, když by zjistili, že mnozí komunální politici nevykonávají své funkce jako stálé zaměstnání na plný úvazek dokonce ani v případě, že nesedí v opozici. Mezi radními i místostarosty - v menších obcích pak i mezi starosty - najdeme mnoho těch, kteří svou funkci vykonávají takzvaně neuvolněně, což znamená, že jim nenáleží plat, ale jen zmíněná odměna. A živí se něčím jiným. Je to i logické.

Rozhořčení pirátských zastupitelů nenašlo mnoho pochopení u veřejnosti, ale popřávají mu sluchu spolustraníci. Bývalý předseda a stále nejznámější tvář Pirátů, Ivan Bartoš, dokonce navrhuje, aby zastupitelé dostávali příspěvek ze stranické kasy.

Představa, že by zastupitelé měli vykonávat své mandáty jako stálé povolání, je naprosto odtržená od reality, jakou komunální politika funguje: zaměňovat zastupitelstvo za parlament prostě nejde. Nemluvě o tom, jak extrémně by případné platy zastupitelů zatížily obecní rozpočty.

Fascinující je ovšem také neznalost Pirátů: zjistit až po volbách, kam jsem byl vlastně zvolen, je alarmující. Vědět až po volbách, jaké jsem získal pravomoci, práva a povinnosti, je projevem toho nejpříšernějšího amatérismu.

Piráti se přitom pohybují se střídavými úspěchy na české politické scéně už pět let a právě zvolení pražští zastupitelé patří mezi nejaktivnější členy strany po většinu této doby. Mnozí z těch, kdo tvrdí, že jde jen o bandu mladých fracků, pardon, naivních idealistů, tak dostávají další argumenty do ruky.

Vedení strany by si mělo pražskou buňku zpacifikovat, je na ní hodně vidět a škodí značce pirátů jako celku.

 

Zdroje:
Vlastní