Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nejhorší noční můry ožívají, Trump plní předvolební sliby. Co čeká Evropu?

Nejhorší noční můry ožívají, Trump plní předvolební sliby. Co čeká Evropu?
Trump dokazuje, že své předvolební sliby plní. Pro Evropu to pravda není úplně dobré znamení | zdroj: Profimedia

Nic nenasvědčuje tomu, že by Donald Trump zkrotl. Ukazuje, že je schopen udělat to, co říkal v kampani. Pánbůh s námi a zlý pryč.

Donald Trump měl velkolepý rozjezd. Odvolal dohodu o volném obchodu se zeměmi ležícími kolem Pacifiku (TPP), vydal příkaz, kterým zahájil likvidaci systému zdravotního pojištění (Obamacare), vyhlásil stavbu zdi na hranici s Mexikem, zakázal desítkám milionů lidí vstup do USA

Nový prezident vyvolal pozdvižení v Americe i ve světě. A to je teprve začátek. Trump se zatím jen rozjíždí. Pokud hledáte odpověď na otázku, co udělá příště, podívejte se na to, co slíbil ve volební kampani.

"Donald Trump je schopen udělat cokoli z toho, co v kampani zmiňoval," upozorňuje v internetovém magazínu Politico šéf liberální skupiny Američané pro změnu Brad Woodhouse.

Trump ale v kampani vypustil z pusy i takové věci jako záměr zabíjet rodiny teroristů... Lze tohle brát vážně?

Donald tvítující

Na některé nápady Trump přece jen rád zapomene. Na radu ministra obrany Jamese Mattise se třeba vzdal záměru obnovit mučení zajatců podezřelých ze členství v teroristických skupinách. Obdobně ustoupí ze zmíněného plánu zabíjet rodiny džihádistů. Důvod je nasnadě: Riskoval by vzpouru v armádě a patrně také impeachment (ústavní žalobu na prezidenta). A pak – nejspíš mu bude stačit poučení ze zpackaného útoku americké jednotky na základnu Al-Káidy v Jemenu, při kterém v neděli zahynulo několik žen a dětí.

To jsou nicméně výjimky potvrzující první poznatek z Trumpova startu: Co Donald řekl, to taky udělá.

Ti, kteří se Trumpovým výrokům smáli, anebo je aspoň nebrali vážně, by měli vzít na vědomí, že Donald nedělá rozdíl mezi kampaní a prezidentstvím. Po příchodu do Bílého domu si kolem sebe ponechal stejné lidi a pokračuje ve stejném stylu. Dál tvítuje (@POTUS @realDonaldTrump) a pořád peskuje "nečestná" média (která mají jiný pohled na věc).

Američané, a nejen oni, si musí zvyknout na to, že v Bílém domě nesedí demokrat, ale ani tradiční republikán. Donald je originál, solitér. Vymyká se všem zažitým představám o amerických prezidentech.

Donald trestající

Trump prosazuje obchod s "nulovým součtem", tedy vyrovnanou obchodní bilancí. Číně a Mexiku, se kterými mají USA výrazně deficitní bilanci, proto hrozí cly. Čínské vedení obviňuje, že oslabuje měnu, a tak pomáhá vývozu. Mexičané jsou pro něj protivníky, kteří z USA vysávají pracovní místa.

Trump je protekcionista, který chrání domácí výrobky a pracovníky před zahraniční konkurencí. Možnost, že vyhlásí cla, která na druhé straně vyvolají odvetu a odstartují obchodní války, je tedy reálná.

Jenže vysoký deficit mají Spojené státy také v obchodu s Evropskou unií, zejména s Německem. A právě Německo leží Trumpovi v žaludku.

Donald má německé kořeny, na domovině svých předků však nenechá nit suchou. Nedávno si třeba postěžoval, že Američané kupují mercedesy a Němci přitom chevrolety nechtějí (hádejte proč).

Americký prezident hlásá, že euro je měna, s jejíž pomocí Němci ovládají starý kontinent. Jeho poradce Peter Navarro tento týden v rozhovoru pro Financial Times obvinil Němce, že přes "silně podhodnocené" euro "vykořisťují" nejen ostatní evropské země, ale i Spojené státy. (Absurdní tvrzení. Je to právě německá vláda, která je největším kritikem kvantitativního uvolňování, při němž Evropská centrální banka pumpuje do ekonomiky nové peníze, a tím oslabuje jednotnou měnu.)

Německu, potažmo Evropské unii (která je celní unií s jednotným systémem cel), Donald cly nehrozí. To však neznamená, že s tím Evropa počítat nemusí. Obchodní války Evropské unie s Amerikou v éře prezidenta Trumpa nemusí být něčím ze žánru fantasy.

Trump dává najevo, že chce vidět Evropskou unii rozebranou na součástky, aby mohl vyjednávat s každou zemí zvlášť. Proto není otázkou, zda, ale kdy vzkáže Evropanům, ať si chystanou dohodu o volném obchodu (Transatlantické obchodní a investiční partnerství, TTIP) strčí za klobouk.

Bude to nejspíš ještě letos, před jeho první cestou do Evropy.

…a Donald americký

Evropa nemůže počítat s americkým partnerstvím v obchodu, ba ani s bratrstvím ve zbrani.

Trump v kampani prohlašoval, že NATO je zastaralé a Evropané neplatí za obranu, přitom se chtějí schovat pod americkým deštníkem. Jistě, po schůzce s britskou premiérkou média zvěstovala světu, že stojí za aliancí pevně jako skála. Jenže tohle Trump nikdy neřekl.

Prohlásila to Theresa Mayová na tiskové konferenci po schůzce s novým POTUSem. "Prezident mě ujistil, že stoprocentně stojí za Severoatlantickou aliancí a že ji pokládá za základ společné obrany," řekla.

Nevypadalo to věrohodně. Mayová se během těchto slov dívala na Trumpa, který však při zmínce o NATO nehnul brvou, žádné znamení souhlasu.

Jak jinak. Z Donalda zaníceného "atlantistu" neuděláte. U politika, který razí heslo 'Amerika na prvním místě' (America First), to ani není možné předpokládat.

Vojenský analytik John Robb na blogu Global Guerillas upozorňuje, že Trump překopává zahraniční politiku Spojených států. Dosud byla založena na bezpečnostních zájmech. Teď pro ni budou určující zájmy obchodní.

Co tedy Trump evropským spojencům při první schůzce vzkáže? Možná tohle: Nepočítejte s bezpečnostními zárukami, pokud s vámi nebudeme mít výhodné obchodní vztahy.

Anebo si myslíte, že Trump ujistí partnery z aliance, že jsou pro něj hned na druhém místě?

Ředitel Evropské rady pro zahraniční vztahy Mark Leonard v článku pro Project Syndicate upozorňuje: "Trump věří ve zdi a oceány. Ameriku staví nejen na první, ale i na druhé a třetí místo."

Takže, pokud jste to ještě neudělali, sundejte si růžové brýle. 

Zdroje:
Vlastní