Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Nebezpečný přítel Donald Trump: Nový prezident fandí CIA i Putinovi

Komentář: Nebezpečný přítel Donald Trump: Nový prezident fandí CIA i Putinovi
Donald Trump a Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

… a komu příští americký prezident fandí, když hrají proti sobě? 

Jsem fanoušek tajných služeb, tvítoval nedávno Donald Trump. Dá se tomu věřit?

Pokud to americký prezident s pořadovým číslem 45 myslí upřímně, zbývá zodpovědět otázku, zda fandí víc CIA, anebo Vladimiru Putinovi.

Falešní poslové

Donald Trump několik měsíců shazoval tajné služby pracující pro strýčka Sama. Vysmíval se jim pro neschopnost, označoval je za šiřitele falešných a poplašných zpráv, naznačoval, že o jejich informace až tak nestojí. (A to ani neslyšel, co zpíval Pepa Nos o CIA!)

V posledních dnech však Donald s kritikou přestal. Poté, co dostal do rukou zprávu tajných služeb (ve stručné verzi na cloudu) a co se setkal se šéfy Ústřední zpravodajské služby (CIA), Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a Národní bezpečnostní agentury (NSA), znatelně zkrotl.

Tajné služby dospěly k závěru, že se Rusové snažili ovlivnit americké volby a budoucí šéf prezidentské kanceláře Reince Priebus o víkendu v televizi Fox News prohlásil, že příští prezident výsledky tohoto šetření nezpochybňuje. "Myslím, že (Trump) tyto závěry přijímá," řekl Priebus.

Jistě, Trumpův pobočník použil slovo "myslím", které znamená, že prezident si vyhrazuje právo na změnu názoru. (Obdobně vás výrobce topinkovače v manuálu upozorňuje, že si vyhrazuje právo na technické změny v konstrukci domácího spotřebiče). Je nicméně patrné, že Trump ustoupil. Měl pro to přinejmenším dva důvody:

  1. Indicie o ruském hackování a propojení hackerů s ruskou vládou byly pádné, tedy obtížně zpochybnitelné.
  2. Donald nechce skončit hned v prvních letech svého angažmá v Bílém domě jako chromá kachna. (Nezaměňovat s kachnou domácí nebo divokou, chromá kachna – lame duck – je prezident, který nemá politický vliv a nemůže prosadit svá rozhodnutí v Kongresu.)

Solitér s rozletem omezeným

Je zjevné, že Trumpa v dalším rozletu a dalších útocích vůči tajným službám zarazili republikánští kongresmani. Donald je sice solitér, ale jejich postoje nemůže ignorovat. A z republikánských poslanců a senátorů zprávu tajných služeb nikdo nezpochybnil.

"Všichni demokraté a republikáni ve Washingtonu ví, že se Rusové pokusili ovlivnit volby amerického prezidenta. Když zvolený prezident (Trump) tvrdí, že to není průkazné a že tomu nevěří, měl by se stydět," obořil se Donalda ještě před jeho setkáním s představiteli tajných služeb v rozhovoru pro televizi CNN očividně rozmrzelý republikánský kongresman Joe Walsh.

Walsh přitom patřil mezi Trumpovy stoupence. Vedl pro něj kampaň, hájil ho a omlouval jeho excesy.

Politická aritmetika je jasná, republikáni mají v obou komorách kongresu většinu a Donald je bude potřebovat. Mimo jiné pro to, aby prosadil plánované změny daňového systému. Nemůže si proto ke Grand Old Party pálit mosty.

Trump chce s republikány vycházet. Také proto jmenoval senátora Dana Coatse ředitelem amerických tajných služeb. Coats přitom proslul v senátu jako jestřáb, prosazoval tvrdou politiku vůči Rusku.

Přítel jako Berlusconi

Trump přestal tvrdit, že závěry CIA jsou směšné. Na názoru, že výsledek voleb neovlivnily, však trvá. Není divu. Kdyby říkal opak, zpochybnil by své vítězství, a tím také prezidentství.

Otázkou, zda a nakolik ruští hackeři a trollové ovlivnili volby, se však tajné služby nezabývaly. Zjišťovaly jen, zda se o to pokusili a kdo za jejich pokusem stál. Na první otázku odpověděly kladně. A odpověď na druhou otázku? Vladimir Putin.

"Putin se snažil zvýšit vyhlídky na volební úspěch Donalda Trumpa, tím, že Rusové zkompromitují Hillary Clintonovou," píše se ve zprávě tajných služeb. Hackeři pracující pro ruskou rozvědku GRU proto poskytli  práskačským serverům WikiLeaks a DCLeaks korespondenci vedení demokratů a Hillařina poradce Johna Podesty, odkrývající intriky uvnitř strany.

Zpráva tajných služeb zmiňuje kontakty ruského prezidenta s bývalými spolupracovníky ze sovětské rozvědky KGB, kteří řídí trolly a koordinují hackerské skupiny. Zabývá se také motivy, které Putina vedly ke snaze pomoci Trumpovi.

Podle tajných služeb vidí Putin v Trumpovi politika, který může Rusko vyvést z izolace. Ruský prezident vychází z dobrých zkušeností se západními politiky, kteří měli nebo mají obchodní zájmy v Rusku – s bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem nebo někdejším italským premiérem Silviem Berlusconim. A Trump do této kategorie patří.

S Putinem na věčné časy

Trump mění názory jako kravaty. V něčem je ale přece jen stálý. Třeba ve vztahu k Putinovi. Ještě před vstupem do prezidentských voleb projevoval realitní magnát zájem o ruský trh s nemovitostmi a snažil se vetřít do Putinovy přízně.

V kampani si potom s Putinem vyměňoval vzkazy plné respektu a sympatií. "Výrazný muž, talentovaný," řekl Putin o Trumpovi. A polichocený Donald mu kompliment vrátil. "Je to čest, když mě chválí muž uznávaný doma i v zahraničí," vzkázal a poté, co se Putin po vyhoštění 35 ruských diplomatů vzdal odvety, na svém twitterovém účtu @realDonaldTrump vládce Rusi pochválil: "Byl to skvělý krok. Vždy jsem věděl, že Putin je velmi chytrý"

Trump by chtěl v téhle idyle pokračovat. "Mít dobré vztahy s Ruskem je dobrá, ne špatná věc. Jenom hloupí lidé nebo blázni by si mohli myslet, že to je špatné," tvítoval o víkendu.

S tím se dá souhlasit. Ale jen v případě, že Trump Putinovi nenaservíruje Evropu na talíři.

... a nikdy jinak?

CIA zachytila bujaré oslavy Trumpova vítězství mezi členy ruského vedení, píší newyorské Timesy. Mají však Putin a jeho lidé co slavit?

Ne všichni Rusové sdílejí přesvědčení, že Trump je přijatelnější než bývalá ministryně zahraničí. "Vznětlivý a nedůvěřivý Newyorčan může být pro Putina obtížnější partner než Hillary," upozorňuje Ivan Cvetkov v magazínu Russia Direct. Šachy s Hillary by podle něj pro ruské vedení byly snazší, než partie s Trumpem, který je nevyzpytatelný a nedodržuje pravidla.

Daniel Treisman profesor politologie na Kalifornské univerzitě v analýze pro CNN varuje, že Putin je pro Ameriku nejnebezpečnější z nejlepších přátel. Neukáže se nakonec, že to platí naopak a že pro Rusy je Trump nebezpečný přítel?


Zdroje:
Vlastní