Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Domény ČSSD nabízejí přípravek na impotenci, na prodej je stále AndrejBabis.cz

Domény ČSSD nabízejí přípravek na impotenci, na prodej je stále AndrejBabis.cz
Doména andrejbabis.cz je stále na prodej | zdroj: Profimedia

Sociální demokraté opustili své původní zavedené internetové domény regionálních organizací. V nadcházejících krajských volbách to může nahrát politické konkurenci či recesistům. Na prodej je dlouhodobě i doména andrejbabis.cz.

Internet a sociální sítě hrají v politickém marketingu stále větší roli. A právě tam ČSSD nechtěně otevřela dokořán dveře politické konkurenci, recesistům a možným antikampaním.

Americký přípravek na potenci

Některých internetových domén, které ČSSD ještě před pár lety aktivně využívala pro své regionální organizace, se nyní chopili podnikatelé s doménami, kteří na stránky, jež vykazují alespoň nějakou návštěvnost, umísťují inzerci a reklamy.

A tak ČSSD-Ústecko nyní místo politického programu nabízí třeba "kvalitní plastová okna" nebo "americký přípravek na impotenci". ČSSD -Prostějov zase inzeruje nejlevnější povinné ručení.

Volné jsou i další domény tohoto typu, jež sociální demokraté dříve požívali, například cssd-liberecko.cz, cssd-vysocina.cz a další. I když to sama ČSSD považuje za zneužití své značky, uvedené domény získat zpět neplánuje.

"ČSSD už několik let sjednocuje komunikaci směrem k jedné silné značce i doméně. Proto se soustředíme na domény třetího řádu, typu http://jihocesky.cssd.cz/. Ale otevřeně říkám, že v této oblasti komunikace vidím asi největší rezervy v oblasti politického marketingu," připouští volební manažer ČSSD, europoslanec Miroslav Poche.

Podle Karla Komínka z Institutu politického marketingu dělá ČSSD chybu. "Náklady na české domény jsou kolem 150 Kč na rok, politická strana by podobné domény neměla pouštět na klasický trh. Není nutné, aby strany kupovaly všechny možné kombinace domén, ale rozhodně by si měly udržet ty, na kterých měly v minulosti umístěnou prezentaci," říká Komínek.

"A to i v současné situaci, kdy se ČSSD potýká s velkými finančními problémy," dodává s odkazem na soudní rozhodnutí, podle nějž musí  ČSSD zaplatit stovky miliónů právníku Zdeňku Altnerovi.

Babiš je stále na prodej

Problém s doménami není v české politice nic neobvyklého. V minulosti problém s doménami pracující s jejich jménem řešili například premiéři Jiří Paroubek i Mirek Topolánek.

"Sympatizant ODS v minulosti zřídil doménu paroubek.eu a umístil na ni grafiku Jiřího Paroubka s nápisem KSČSSD a přesměrování na stránky ODS. Doménu topolanek.eu v reakci na to zabrala soukromá firma a Topolánkovi ji věnovala jako dárek k 53. narozeninám. Adresu údajně zabrala, aby se Topolánkovi nestalo to samé, co Jiřímu Paroubkovi," připomíná Karel Komínek z Institutu politického marketingu.

Potenciální nebezpečí pro politickou komunikaci skrývá i doména nesoucí jméno šéfa ANO Andreje Babiše. "Doménu andrejbabis.cz vlastní spekulant ze Slovenska, který se ji marně snaží v nejvyšší nabídce prodat již několik let," říká Karel Komínek. Jak připomíná, v září 2013 majitel dokonce kontaktoval Víta Bártu (lídra někdejší strany Věci veřejné) a doménu mu nabízel za 200 tisíc eur.

To, že doménu lidé navštěvují spontánně má dokazovat počítadlo v pravém dolním rohu stránky – chlubí se číslem postupně se blížícím devíti milionům přístupů. Je však nastaveno napevno a nemění se.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: