Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Komentář: Kocáb hledá protivníka pro Zemana. Padne kosa na Horáčka?

Komentář: Kocáb hledá protivníka pro Zemana. Padne kosa na Horáčka?
Kocáb hledá soka pro Zemana. Na koho to asi padne? | zdroj: Profimedia

Přestože do příští volby hlavy státu zbývá ještě nějaký čas, kdo chce mít šanci na zvolení, musí přípravy na svou kandidaturu a samotnou kampaň rozjet co nejdříve. Svého protikandidáta chce vyslat do bitvy i Kocáb a spol. Michal Horáček se může začít modlit, aby se nestal jejich favoritem...

Andrej Babiš už předeslal, že hnutí ANO vyšle do boje o Hrad vlastního kandidáta či kandidátku. Předseda ANO zmínil dvě osoby, které by hnutí mohlo nominovat - ministra obrany Martina Stropnického či eurokomisařku Věru Jourovou. Svého kandidáta představí hnutí podle jeho šéfa ve stejné době, kdy se bude chystat na volby do Sněmovny. 

U prezidentské volby nastává zvláštní paradox. O možných kandidátech se na jednu stranu diskutuje už minimálně od léta 2014 - v médiích tehdy proběhl dosti absurdní sled informací, kdy se nejprve nechal slyšel Zdeněk Škromach, že bude kandidovat na prezidenta, když svůj mandát nebude obhajovat Miloše Zeman, na to konto se ozval Tomáš Halík, že když se o post prezidenta bude ucházet Škromach, tak on taky. Následně se přihlásil Václav Klaus, který reagoval na Halíka s tím, že pokud do toho půjde on, rovněž nezůstane pozadu. 

Od té doby padají různá jména, případně se diskutuje o tom, kdo má šanci porazit Miloše Zemana, jestliže se rozhodne usilovat o znovuzvolení. Přesto hrozí, že určité skupiny občanů, které chtějí přijít s vlastní kandidátem, případně někteří samotní uchazeči o post hlavy státu zaspí a přípravy na volbu podcení.

Zeman složil prezidentskou přísahu 8. března 2013, mandát mu tedy vyprší 8. března 2018. Druhé kolo prezidentské volby se musí konat nejpozději třicet dnů před tím, první kolo dva týdny před druhým a kandidáty lze nominovat nejpozději šedesát šest dnů před prvním kolem, tedy pravděpodobně do 18. listopadu 2017.

Do té doby ale kandidáty a kandidátky, které nenavrhne nejméně dvacet poslanců či deset senátorů, musí podpořit petice podepsaná nejméně 50 000 občany. Kdo chce nominovat kandidáta na prezidenta na základě vůle občanů, musí tak učinit nejpozději přibližně do 18. listopadu 2017. Zbývá tedy necelý rok a půl na to, aby posbíral potřebný počet podpisů, a jak se ukázalo v minulé prezidentské volbě, není to vůbec žádná legrace.

Zeman už jede

Času pořád ještě zbývá dost, ale pokud někdo vážně uvažuje o navržení nějakého kandidáta tak, aby měl šanci vyhrát, už nyní by měl zahájit přípravy, jinak to, co teď zamešká, nedožene.

Jedna věc je získat peníze na financování kampaně, případný kandidát se ale musí zároveň dostatečně dlouho objevovat v médiích, aby o něm získala povědomí široká veřejnost a měla čas se s ním případně ztotožnit. 

Samozřejmě je navíc potřeba mít dobře zpracovanou strategii, jak postupovat během předvolební kampaně, kterých témat se držet, jaký postoj je nejlepší zaujmout k protikandidátům a mít také analýzu toho, jak na dotyčného budou reagovat právě protivníci. To vše si žádá čas.

Někteří kandidáti, kteří by připadali v úvahu, už přitom kampaně v podstatě rozjíždějí a minimálně Miloš Zeman či Michal Horáček budí dojem, že vše, co nyní podnikají a říkají, dělají už s ohledem na svou budoucí kandidaturu. Zeman se mimo jiné dál opevňuje v regionech - nejnověji v Olomouckém kraji hovořil o tom, že je třeba zavřít Zdeňka Bakalu.

Také se obul do politiků a novinářů, kteří by si podle něho neměli hrát na vyšetřovatele či soudce, nepřímo se tak zastal hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, který byl obviněn z podplácení ve snaze zabránit vyšetřování okolností, za nichž kraj udělil dotace na projekt jezdeckého areálu. Prezident zdůraznil, že presumpce neviny by se měla týkat i politiků.

Zeman zkrátka ví, na koho se zaměřit, a kdy si může dovolit sám si zahrát na vyšetřovatele a soudce. Bakala zrovna není v kurzu.

Horáček asi též

Rovněž v případě Horáčka, byť svoji kandidaturu ještě definitivně nepotvrdil, se zdá, že jeho kampaň už vlastně běží. V magazínu Pátek Lidových novin si tak dal například velmi záležet na tom, aby zdůraznil, že kandidát na prezidenta se bude muset snažit získat voliče s průměrným platem, kteří nemají čas ani chuť na vzletné myšlenky.

Horáček se snažil dát jasně najevo, že mu jde i o "lidi s igelitkou", tedy o část společnosti s nižšími příjmy, která podle něj často odvádí větší práci než jiní.

Do rozjetého vlaku prezidentské kampaně ještě lze naskočit, ale s každým dalším měsícem to bude vyžadovat více energie, organizačních schopností a počátečního kapitálu a to nejen toho finančního. Důležité také je, aby o dalším kandidátovi měla nějaké povědomí veřejnost.

Pravda, pro hnutí ANO ve skutečnosti nebude problém zahájit prezidentskou kampaň až během příštího roku. Babišův kandidát nebude mít potíže ani s organizačním zázemím, penězi, mediálním pokrytím, ani se samotnou nominací. Hnutí ANO může uchazeče či uchazečku o post hlavy státu navrhnout pomocí svých poslanců, ostatně ani sesbírat padesát tisíc podpisů nebude pro Babiše potíž, byť by to bylo potřeba udělat narychlo.

Navíc těžko říct, zda je pro předsedu hnutí ANO opravdu tak důležité dostat na Hrad svého člověka, v případě potřeby se stejně tak dokáže domluvit i se současným prezidentem Zemanem. Babišovi bohatě stačí, když do hry pošle kandidáta, který úplně nepropadne a bude hnutí důstojně prezentovat. Takovou roli by lehce zvládli Babišem zmiňovaní Stropnický a Jourová.

Mnohem hůře na tom budou kandidáti bez podobného zázemí. Zatím není jasné, zda někoho nominuje například ČSSD. Bohuslav Sobotka už dříve prohlásil, že o kandidátovi sociální demokracie rozhodne vnitrostranické referendum. Křesťanští demokraté by na svou stranu mohli podpořit Horáčka, jejich první místopředseda Marián Jurečka se nedávno vyjádřil v tom duchu, že by Horáček byl dobrým kandidátem a mohl uspět. 

'Polibek smrti'

Před několika dny se také vynořila tzv. Kroměřížská výzva, se kterou přišla iniciativa Peleton, mezi jejíž zakladatele patří i zpěvák a bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Ten v minulosti spolupracovat právě s Horáčkem v iniciativě MOST, která v listopadu 1989 zprostředkovala dialog mezi Občanským fórem a premiérem Adamcem.

Iniciativa Peleton se chce podílet na hledání demokratického prezidentského kandidáta, který bude ovládat základy občanské nauky - bude muset například chápat, že politická moc se musí podřizovat Ústavě a zákonům. Až se takový kandidát najde, iniciativa ho chce podpořit a rovněž zabránit tříštění sil, k němuž došlo v minulé volbě.

Není těžké si představit, že kandidátem, kterého bude Peleton podporovat, bude nakonec právě Horáček. Tím by mu ovšem nijak zvlášť nepomohl. Koneckonců hradní mluvčí Jiří Ovčáček má s Kocábovým "polibkem smrti" - zcela výjimečně - pravdu. Horáček si je toho vědom, proto se už od tzv. Kroměřížské výzvy distancoval.

Ve stále více pravděpodobném scénáři voleb se dvěma hlavními kandidáty, Zemanem a Horáčkem, a zbytkem "estetických protivníků" s marginální podporou, by s Peletonem za zády neměl Horáček příliš velkou šanci. 

Pokud se ještě někde schovává další, skutečně vážný kandidát, měl by o sobě dát vědět co nejdříve. Nebo by to měli udělat jeho přívrženci - za půl nebo tři čtvrtě roku už může být pozdě.

Zdroje:
Vlastní