Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komentář: Žlutá hysterie v Česku

Komentář: Žlutá hysterie v Česku
Pole řepky olejky | zdroj: Profimedia

Česká republika byla zasypána nebezpečným žlutým práškem, který je doslova všude. Velmi negativně působí na racionální a kritické myšlení populace a úroveň společenské diskuse kvůli němu dostává na frak i v kruzích, kde je jinak obvyklé dvakrát měřit a jednou řezat.

Ne, nejedná se o sci-fi biologickou zbraň z dílny nějakých pošahaných filmových záporáků ze špatného amerického akčního filmu, kteří se snaží zničit moderní společnost změnou myšlení. Prostě a jednoduše jde o pyl, který v posledním týdnu pokryl celou republiku včetně center velkých měst.

Pylový smog nás nezavalil pouze v reálném světě, ale povedlo se mu to i v tom virtuálním. Sociální sítě jako Facebook a Twitter uživatelé zaplnili stovkami rozezlených statusů doplněných například o fotky aut, telefonů a notebooků špinavých od pylu. Zasypání žlutým sajrajtem se tak na internetu lehce vyrovnalo obvyklé záplavě statusů, která se na sociálních sítích objeví, když v zimě napadne první sníh.

Netrvalo dlouho a lidé začali mít potřebu svou zlost na pyl obrátit proti někomu konkrétnímu, proti někomu, kdo za to - podle nich - může. Ostatně prostředí sociálních sítí přímo nahrává zkratkovitému myšlení a vyvozování jednoduchých závěrů bez důkazů. Lidé se tak podívali na pyl a řekli si, že je žlutý, a zamysleli se, co dalšího je ještě žluté. Ano, v dnešních dnech opravdu asi nenajdeme nic žlutějšího než ty široké a vskutku nevkusné a smradlavé kvetoucí lány tak nenáviděné řepky olejky.

Za všechno může Babiš!

Uživatelé sociálních sítích tak hned měli jasno v tom, že příčinou obrovského množství pylového smogu nemůže být nic jiného než řepka a tím hlavním záporákem, který na nás přinesl tuto žlutou zkázu, je premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Co na tom, že to je vlastně jen domněnka bez důkazů? Stačí to dostatečně dlouho opakovat a v prostředí internetu se z toho stane pravda raz dva.

Navíc ten bonus, že můžete celou věc svést na kontroverzního a problémového Andreje Babiše, je prostě ideální. Hoax o tom, jak "žlutý baron" Babiš zasypal Českou republiku řepkovým pylem, byl na světě a neměli ho problém dál šířit ani lidé, kteří jsou jinak v ověřování informací velmi opatrní a zakládají si na něm, ani někteří politici, kterým se hodil především jako munice proti hnutí ANO.

Nezodpovědnou práci s informacemi jsme mohli vidět dokonce i v případě médií, kdy se například na serveru Forum24 objevil článek vyzývající lidi k tomu, aby účtenky za myčky aut a léky na alergie posílali Agrofertu. I když co se Forum24 týče, v rámci posedlosti tohoto serveru osobou Andreje Babiše, která někdy působí až fanaticky, takový článek není úplně překvapivý.

Prostřednictvím humorné koláže od grafika TMBK pak pylovou záplavu připisoval na vrub premiéra i časopis Reflex. 

Není to pravda, ale mohla by být

Antibabišovskou hysterii kolem pylu úplně nezastavilo ani to, když některá média, jako třeba server irozhlas.cz nebo Česká televize, začala přítomnost pylového smogu s pomocí odborníků uvádět na pravou míru a vysvětlovat, že žlutý teror pochází především z jehličnatých stromů, které mají letos silný rok, a že pyl z řepky je jiný, na příliš velké vzdálenosti se nepřenáší, a narazit tak na něj v centrech měst není pravděpodobné.

Navíc když se články uvádějící pylový smog na pravou míru začaly objevovat také v médiích Mafry provázané s premiérem v demisi, spousta lidí si to vyložila jako záměrnou manipulaci chránící Andreje Babiše. Dezinformace už prostě žila vlastním životem.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk celkem trefně na Twitteru označil pyl z řepky jako "takové inverzní lithium", čímž narážel na známou dezinformační kampaň, která se před loňskými volbami do poslanecké sněmovny snesla od hnutí Andreje Babiše na ČSSD.

Vtipné je, že - jak upozornil na Facebooku například aktivista Standa Biller - podobnou situaci s pylem jsme tu měli i před třemi lety, kdy rovněž stromy kvetly intenzivněji, a i tehdy se přesto spoustu zloby sneslo právě na řepku. Málokdo si na to dnes ale vzpomene, a dost možná se tak podobné hysterie dočkáme opět za dalších pár let, až Česko zahalí další pylový smog.

A komu tím prospějete? 

Ano, řepka je z mnoha důvodů problém, ale ne v tomto případě. Ano, Andrej Babiš je nebezpečný politik s chováním arogantního oligarchy a je potřeba ho kontrolovat a kritizovat, to se ale vždycky musí dít právem a na základě důkazů.

Propadnout fanatickému honu na Babiše, kdy se falešné domněnky stanou pro spoustu lidí pravdou, nemůže společnosti nijak prospět. Naopak díky podobným hysteriím postaveným na nepravdě může šéf hnutí ANO posílit svou dlouho budovanou pózu dobrodince, proti kterému kují zlí nepřátelé pikle a pořádají kampaně.

Jako by těch skutečných problémů, kvůli kterým lze Andreje Babiše ostře kritizovat, bylo málo.

Zdroje:
Vlastní