Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Zemanovo opožděné vánoční poselství: Za zaostávání Česka může neschopnost politiků

Zemanovo opožděné vánoční poselství: Za zaostávání Česka může neschopnost politiků
Miloš Zeman | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Největším problémem společnosti je zaostávání České republiky, řekl bývalý prezident Miloš Zeman v odloženém vánočním poselství, které dnes zveřejnil na facebooku. Příčinou je podle něj neschopnost politiků. Ostatní země se s problémy, jako je válka na Ukrajině nebo energetická krize, dokázaly podle Zemana vyrovnat daleko lépe než Česko.

Milí přátelé, tradičně jsem na závěr roku 2023 natočil pro vás Vánoční poselství. Tragická událost na Filosofické fakultě ale vedla k rozhodnutí neodvysílat toto poselství v plánovaném termínu 26. prosince 2023, tedy na druhý svátek vánoční. Nebyl to čas na velká slova a po vzájemné dohodě tedy CNN Prima News poselství vyřadila z programu. Nyní máte možnost mé Vánoční poselství zhlédnout. Budu rád, když tak učiníte. Uslyšíte slova vážná, ale žijeme ve vážné době. Váš Miloš Zeman

Zveřejnil(a) Miloš Zeman - prezident České republiky dne Čtvrtek 4. ledna 2024

Exprezident měl původně svůj projev zveřejnit 26. prosince, rozhodl se ho ale odložit kvůli předcházející tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Zeman kritizoval, že Česko je jedinou členskou zemí Evropské unie, která se dosud ekonomickou výkonností nedostala na předkoronavirovou úroveň, že ČR má nejvyšší inflaci v Evropě a nejvyšší rychlost zadlužování. „Dochází ke znehodnocování úspor občanů a toto zaostávání mi připomíná situaci před více než 30 lety, kdy jsem veřejně kritizoval tehdy vládnoucí komunistický režim a obviňoval jsem tento režim z neschopnosti jeho politiků,“ řekl Zeman.

Příčinu současného českého zaostávání vidí rovněž v neschopnosti politiků. Vyjmenoval ministry, kteří podle něj nemají vzdělání či specializaci pro svůj resort. Občany vyzval k hlasování v letošních volbách. „Neúčast ve volbách by znamenala souhlas se zaostáváním naší země,“ uvedl.

V závěru projevu podotkl, že Listina základních práv a svobod obsahuje mimo jiné právo na občanskou neposlušnost. „Ať už formou stávek, demonstrací, bojkotů a jiných forem nenásilných protestů. Chtěl bych vám, vážení a milí spoluobčané, proto do budoucího roku popřát odvahu k neposlušnosti,“ dodal exprezident.

Zdroje: