Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Oblačno

Je čas přijmout euro, pravil Pavel

Je čas přijmout euro, pravil Pavel
Petr Pavel při projevu na hradním nádvoří. | zdroj: Printscreen ČT

Budoucnost Česka je spojena s evropskou měnou, řekl prezident v novoročním projevu natočeném na třetím nádvoří Pražského hradu.

„Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku (přijetí eura) dovedou. Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ poznamenal Petr Pavel.

S korunou na věčné časy?

Evropská unie podle Pavla dává Česku šanci uplatnit jeho vliv a prosadit jeho zájmy. Společně s NATO je zárukou, že má Česko silné partnery, o které se může opřít.

Debatu o euru rozproudila letošní zpráva ministerstva financí a České národní banky. Vyplývá z ní, že Česko bude zřejmě letos plnit některá z maastrichtských kritérií pro zavedení společné měny. Ministerstvo financí, ale nedoporučilo dělat v tomto směru nějaké kroky.

Pro vstup do eurozóny musí země splnit maastrichtská kritéria. Kritérium cenové stability stanovuje, že míra inflace v zemi nesmí překročit o víc než 1,5procentního bodu průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen. Kritérium dlouhodobých úrokových sazeb vyžaduje, aby dlouhodobá úroková míra nebyla o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací. Kritérium veřejných financí stanovuje maximální míru rozpočtového deficitu na tři procenta HDP a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP.

„Starosti jako energetická krize, hospodářská stagnace,
inflace, bezpečnost nebo ochrana životního prostředí
nezmizí, když zavřeme oči.“ 

Vláda ve svém programovém prohlášení nepíše, že by chtěla do konce svého funkčního období v roce 2025 stanovit termín pro přijetí eura. V dokumentu se ale kabinet zavazuje k co nejrychlejšímu splnění maastrichtských kritérií.

Křivolaké cesty k úsporám

Pavel ocenil snahu vlády řešit zadlužení i přesto, že zvolené cesty jsou podle prezidenta někdy křivolaké a poznamenané vyvažováním požadavků v pětikoalici. Smyslem opozice, ve které aktuálně jsou hnutí ANO a SPD, je podle Pavla kritika kabinetu a tvorba alternativních řešení.

 

„Tento úkol jí vláda ulehčuje tím, že se jí nedaří vysvětlovat svá opatření a reformní kroky. Nedaří se jí přesvědčovat občany, a tím je získat na svou stranu. Některé nepopulární a nepříjemné změny jsou ale nezbytné, pokud se máme z potíží dostat,“ poznamenal prezident.

Pavel ve svém prvním novoročním projevu upozornil na „vulgarizace politické diskuse“. „Neshody k demokracii patří a mohou být i plodné. Pokud ale sklouzávají k nevěcnému handrkování, osočování, nebo dokonce k urážkám, jde o selhání, které nepřináší nic dobrého,“ řekl.

Prezident považuje za nutné, aby po tragédii na filozofické fakultě, kde střelec minulý čtvrtek zabil 13 lidí a 14. oběť zemřela později v nemocnici, společnost překonala.

„Nesmyslná ztráta tolika, ve většině případů mladých životů, v nás vyvolala obrovský smutek, lítost, ale i niterný vztek,“ poznamenal prezident. „Přestože v nás tyto pocity zůstanou dlouho, jako společnost musíme především překonat strach. Nemůžeme si nechat vzít radost ze života a naději v lepší časy.“

Volte a přemýšlejte

Prezident nakonec vyzval k účasti v letošních volbách do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev a do Senátu. Hlasy podle něj snadno získávají populisté a extremisté, kteří lákají na líbivé sliby a nestraní se zneužití nebo rozdmýchávání obav.

„V realitě pak ale problémy pouze prohlubují a své země i jejich lidi vyčerpávají,“ prohlásil Pavel.

„Starosti jako energetická krize, hospodářská stagnace, inflace, bezpečnost nebo ochrana životního prostředí nezmizí, když zavřeme oči,“ řekl prezident a vyzval k odpovědnému zvážení toho, jak realistická řešení politici předkládají.

Zdroje: