Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Babišův novoroční projev: Ještě nikdy jsme neměli tak arogantní, amatérskou a neschopnou vládu

Babišův novoroční projev: Ještě nikdy jsme neměli tak arogantní, amatérskou a neschopnou vládu
Novoroční projev Andreje Babiše | zdroj: twitter.com/AndrejBabis

Bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve svém dnes zveřejněném novoročním projevu zopakoval kritiku vlády Petra Fialy (ODS) a vyjmenoval přednosti svého bývalého kabinetu. Připomněl také tragickou prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. Občany vyzval k účasti v letošních evropských, krajských a senátních volbách. Za klíčové pro budoucnost Evropy i Česka považuje zejména červnové volby do Evropského parlamentu.

„Naše země stagnuje a chudne,“ řekl Babiš v souvislosti s působením Fialovy vlády. „Vrátili jsme se pět let nazpátek. Lidem značně klesla životní úroveň a znehodnotily se jim úspory, reálné mzdy u nás propadly nejvíc ze všech vyspělých zemí,“ dodal. Kritizoval opět vysokou inflaci, ceny energií a bydlení nebo nedostatek základních léků.

S konsolidačním balíčkem podle Babiše kabinet prosadil největší zvýšení daní v historii a odstartoval další vlnu zdražování a inflace. „Zahraniční investoři se České republice vyhýbají obloukem, zato šedé ekonomice se daří,“ míní expremiér. Vláda a její předseda Fiala podle Babiše dělají ostudu i v zahraničí, v Bruselu nehájí české zájmy.

„Nikdy v dějinách jsme neměli tak arogantní, amatérskou a neschopnou vládu v čele s naprosto nekompetentním premiérem, řekl. Fialu obvinil ze lží. Aby současný ministerský předseda obhájil „naprostou nečinnost pětikoalice“, přisvojuje si podle Babiše práci předchozího kabinetu.

Fiala kritiku odmítá

Fiala v reakci na sociální síti X uvedl, že to byl předvolební, nikoli novoroční projev, plný lží, strašení a populistické demagogie. „Stručně shrnuto: Jeho vláda prý všem všechno dala a naše vláda jen bere. Pravda je taková, že naše vláda už dva roky uklízí tu spoušť, kterou zde Babišova vláda zanechala,“ reagoval Fiala. Po kabinetu šéfa ANO podle něj zůstalo nejvíce rostoucí zadlužení v historii ČR, energetika závislá na Rusku, hospodářství s významnými dotacemi pro několik velkých firem nebo neexistující důchodová reforma i inovace.

„A když se nám tuto zemi konečně daří dávat dohromady, tak A. Babiš opět zkouší šířit beznaděj, strach a nenávist. Ale skutečnost je jiná. Letošní rok bude rokem zkrocených dluhů, nízké inflace a naděje. Ať se to populistům líbí, nebo ne,“ dodal Fiala. 

Zdroje: