Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Sbohem a šáteček, básnil Zeman v poslední vánoční řeči

Sbohem a šáteček, básnil Zeman v poslední vánoční řeči
Miloš Zeman. Vánoční sbohem. | zdroj: Profimedia

Jako prezident jsem se vždy snažil hájit české zájmy, ujišťoval Miloš Zeman ve vánočním projevu, ve kterém bilancoval své prezidentství.

„Národním zájmem je podpora exportu, ekonomické diplomacie a udržování korektních vztahů se všemi významnými zeměmi,“ pravil prezident. Upozornil, že kvůli tomu podnikl řadu zahraničních cest za doprovodu podnikatelských delegací.

Pozor na Brusel!

Zeman také ujistil, že se snažil zachovat českou suverenitu a varoval před většinovým rozhodováním v Evropské unii. „Mohlo by to znamenat, že Česko ztratí část své suverenity, protože bude přehlasováno většími zeměmi. Jsem odpůrcem tohoto řešení,“ prohlásil.

Co je pozoruhodné: ani slovem Zeman nezmínil české předsednictví unii.

 „Kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček.“                                          Miloš Zeman, prezident

Prezident kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu. „Jsou situace, kdy ekonomické zájmy musí ustoupit zájmům bezpečnostním. Proto plně podporuji pomoc České republiky bojující Ukrajině,“ ujistil.

Vládě Zeman doporučil, aby přijala některé daňové návrhy ekonomů, které se týkají příjmů státního rozpočtu. „Deficit státních financí je jedním ze zdrojů inflace,“ konstatoval.

Zdražování má podle Zemana několik faktorů, mezi které patří i zvyšování úrokových sazeb centrální bankou. „Protože úroky jsou náklad a náklad se promítá do ceny,“ pravil.

Doplnil, že kvůli tomu využil své zákonné oprávnění a do bankovní rady České národní banky letos jmenoval guvernéra i členy, kteří byli oponenty zvyšování úrokových sazeb. "Tyto sazby prohlubují hypoteční krizi a snižují dostupnost úvěrů“ řekl Zeman.

‚Na nuly zapomenu‘

Ke konci Zeman informoval, že odejde do důchodu, bude číst knihy, sledovat dokumenty a vzpomínat.

Účty za své prezidentství nepředložil, zato si neopomněl vyřídil účty se svými kritiky. „Za svoji politickou kariéru jsem se potkal s řadou závistivých nul, ať už politickými komentátory, tak s neúspěšnými politiky. Na tyto nuly zapomenu hned první den svého starobního důchodu,“ podotkl Zeman

Prezident se rozloučil parafrází slov básně Vítězslava Nezvala. „Kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček,“ básnil Zeman.

V závěru projevu připil Miloš Zeman, kterému v minulosti doktoři zakázali kvůli zdravotním problémům kouření a alkohol, divákům číší s červenou tekutinou.

Zdroje: