Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Zeman se izraelskému prezidentovi omluvil za ministra Lipavského

Zeman se izraelskému prezidentovi omluvil za ministra Lipavského
Prezidenti Miloš Zeman a Jicchak Herzog (v brýlích) při přehlídce čestné stráže na Hradě. | zdroj: Profimedia

Miloš Zeman se v pondělí omluvil izraelskému prezidentovi Jicchaku Herzogovi za postoj pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského ke zprávě komise Rady OSN pro lidská práva k Izraeli.

Omluvu Zeman vyslovil během pondělní tiskové konferenci po jednání prezidentů na Pražském hradě.

Ministerstvo zahraničí už dříve ČTK sdělilo, že postoj ke komisi Česko projevilo jednoznačně loni v květnu, kdy hlasovalo proti jejímu zřízení. Tato pozice podle něj platí i nadále.

Komise se usnesla, že hlavními příčinami napětí mezi Izraelem a Palestinou je izraelská okupace palestinských území a diskriminační chování židovského státu vůči Palestincům. Konec okupace je podle autorů dokumentu klíčovým prvkem pro ukončení bojů i napětí mezi Izraelem a Palestinou.

Rezoluci oba prezidenti odsoudili. Český prezident sdělil, že dostal protestní dopisy několika organizací. „Chtěl bych se proto jako hlava českého státu za tento postoj omluvit,“ řekl.

Lipavský byl kritizován za to, že se Česko nepřipojilo k zemím odsuzujícím zprávu komise. Podle úřadu se však západní země v čele s USA nezabývaly přímo zprávou komise, ale jejím mandátem. V debatě byl přednesen i postoj Evropské, do kterého česká diplomacie prosadila obavy z širokého mandátu a trvalého charakteru vyšetřovací komise.

„Jste důležitým partnerem, spojencem a vaše láska k Izraeli je všem známá," řekl Zemanovi Herzog. Poděkoval mu za podporu Izraele na mezinárodních fórech i za odhodlanou podporu myšlenky přemístění českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Při slavnostním obědě Herzog Zemanovi předal nejvyšší izraelské státní vyznamenání.

Zdroje: