Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Na humanitární pomoc Ukrajině dá česká vláda dalších skoro 450 milionů korun, řekl Lipavský

Na humanitární pomoc Ukrajině dá česká vláda dalších skoro 450 milionů korun, řekl Lipavský
Lipavský řekl, že Česko společně s většinou světových zemí silně odsoudilo ozbrojený ruský útok na Ukrajinu a rozsáhlé útoky na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu | zdroj: Profimedia

Česká vláda dá dalších 18 milionů eur (zhruba 443 milionů korun) na humanitární pomoc Ukrajině. Dosud Česko poskytlo pomoc v hodnotě 22 milionů eur (přes 540 milionů korun).

Na dnešní dárcovské konferenci ve Varšavě to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský. Během českého předsednictví v Radě Evropské unie v druhé polovině roku by podle něj Česko též mohlo uspořádat dárcovskou konferenci. Na té dnešní státy a organizace přislíbily celkem 6,5 miliardy dolarů (přes 150 miliard korun).

Lipavský řekl, že Česko společně s většinou světových zemí silně odsoudilo ozbrojený ruský útok na Ukrajinu a rozsáhlé útoky na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu. „Zároveň odsuzujeme pokračující porušování mezinárodního humanitárního práva Ruskem,“ uvedl.

Od začátku ruské války na Ukrajině Česko poskytlo humanitární pomoc v hodnotě více než půl miliardy korun lidem v zemi i ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku. „Vzhledem k pokračující válce a rostoucím potřebám bych rád potvrdil mobilizaci dalších 18 milionů eur na pokračující humanitární pomoc,“ oznámil šéf české diplomacie.

Lipavský v krátkém projevu též připomněl, že Česko přijalo více než 300 000 ukrajinských uprchlíků. Válka na Ukrajině a související humanitární a geopolitické důsledky také definovaly priority nadcházejícího českého předsednictví v Radě EU.

„Jsme připraveni iniciovat komplexní program pro stabilizaci, rekonstrukci a odolnost Ukrajiny s regionálním přesahem do Moldavska a Gruzie,“ řekl. Pokud to situace dovolí, Česko by mohlo také zorganizovat dárcovskou konferenci, doplnil.

Zdroje: