Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Zelenskyj nařídil osvobodit jih Ukrajiny

Zelenskyj nařídil osvobodit jih Ukrajiny
Ukrajinští vojáci na obrněném vozidle. | zdroj: Profimedia

Ukrajinské jednotky osvobodily vesnici Ivanivka v Chersonské oblasti na jihu země. Oznámila to v pondělí ráno agentura Ukrinform.

„Díky koordinované práci se vojákům 60. pěší brigády podařilo získat pod kontrolu další obec. V Ivanivce zbyly po ruských okupantech jen hrůzné vzpomínky a vojenská technika,“ cituje Ukrinform z armádního prohlášení.

Zpráva po osvobození obce na jihu země byla vydána krátce poté, co ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov řekl britskému listu The Sunday Times, že prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil osvobození ukrajinského pobřeží na jihu země.

Ruský poslanec zastupující anektovaný poloostrov Krym Michail Šeremet podle agentury RIA Novosti označil Zelenského snahu dobýt zpět jihoukrajinské regiony za „politickou agónii“ ukrajinské vlády, která podle něj nebude mít dlouhého trvání.

„Nemají žádnou šanci dobýt území osvobozená naší armádou. Nemají sílu, schopnosti, prostředky ani bojového ducha,“ prohlásil prohlásil Šeremet, přičemž použil termín „osvobození“, jímž Moskva označuje svou okupaci ukrajinských území.

V souvislosti s chystanou protiofenzivou už dříve vyzvala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková civilisty v okupované Chersonské a také Záporožské oblasti, aby se z oblasti evakuovali. „Vím jistě, že by tam neměly zůstávat ženy a děti a že by se neměly stát lidskými štíty,“ řekla Vereščuková v televizním projevu.

Vicepremiérka však nenaznačila však, kdy by ukrajinská protiofenziva měla začít.

Zdroje: