Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 9°C Polojasno

Zeman a Klaus podpořili před slovenskými volbami Ficův Směr-SD

Zeman a Klaus podpořili před slovenskými volbami Ficův Směr-SD
Robert Fico | zdroj: Profimedia

Bývalí čeští prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus podpořili před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami na Slovensku sociální demokraty (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, kteří jsou podle průzkumů favoritem voleb. Směr-SD na internetu zveřejnil nahrávku se Zemanovým vyjádřením i Klausův dopis a za podporu oběma poděkoval. 

Předsedu Progresivního Slovenska (PS) Michala Šimečku, které je druhou nejpopulárnější politickou formací v zemi, zase na začátku září přijal francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Milý Robo, rád bych tobě i tvé straně popřál mnoho úspěchů ve volbách. My sociální demokraté jsme jedna evropská i celosvětová rodina. Věřím, že i na Slovensku sociální demokracie zvítězí a že bude úspěšnou stranou i proto, protože bude stranou mezilidské solidarity,“ řekl Zeman v nahrávce. 

Ďakujeme za podporu, pán prezident Zeman

ĎAKUJEME ZA PODPORU, PÁN PREZIDENT ZEMAN My, sociálni demokrati, síce nemáme spoločného zahraničného sponzora, ani masívnu podporu mimovládnych organizácií, no aj tak nás spája silnejšie puto ako liberálov, či progresívcov. Ich slušnopolitika sa dá charakterizovať veľmi jednoducho: „kam vietor, tam plášť“. Nás však spájajú hodnoty. Hodnoty na ktorých sme vyrastali, hodnoty, ktoré si ctili naši rodičia a hodnoty, ktoré chceme odovzdať aj mladej generácii. Ďakujeme ešte raz, pán prezident, za vašu podporu a veríme, že 30. september bude pre sociálnu demokraciu úspešným dňom.

Zveřejnil(a) SMER - SSD dne Čtvrtek 21. září 2023

Český exprezident hovořil o solidaritě s lidmi, kteří si nemohou dovolit zaplatit soukromé školy, dále s nemocnými, kteří si nemohou dovolit soukromé kliniky a také o solidaritě se starými lidmi, které se „pravicové konzervativní vlády snaží ožebračit, protože jediná sociální skupina, na které dokáží šetřit, jsou právě důchodci“.

„Děkujeme za podporu, pane prezidente Zemane. My, sociální demokraté, sice nemáme společného zahraničního sponzora, ani masivní podporu nevládních organizací, navzdory tomu nás spojuje silnější pouto než liberály či progresivisty“ napsal Směr-SD.

Zeman, který v minulosti působil v české sociální demokracii (nyní SOCDEM), se s Ficem zná dlouhá léta. V roce 2014 z pozice hlavy českého státu podpořil Fica v přímé prezidentské volbě, ve které ale nakonec zvítězil Andrej Kiska. Zemanovi druhý pětiletý prezidentský mandát skončil letos v březnu.

Směru-SD vyjádřil podporu také další bývalý český prezident Václav Klaus, který v minulosti ve stranické politice prosazoval pravicové hodnoty.

„Pozorně sledujeme předvolební debaty i celou atmosféru na Slovensku. Jsme tím zneklidnění a ve Vašem úspěchu vidíme šanci, aby Slovensko zůstalo demokratickou zemí a aby zůstalo samo sebou,“ napsal Klaus v dopise, který Fico zveřejnil.

PÁN PREZIDENT KLAUS, ĎAKUJEM Nesmieme dopustiť, aby sa zo spoločenskej diskusie vytratili suverénne názory a...

Zveřejnil(a) Robert Fico dne Pátek 15. září 2023

Podle proevropsky orientovaného PS, kterému v předchozích slovenských volbách těsně unikl vstup do slovenské sněmovny, hrozí Slovensku po nadcházejícím hlasování voličů odklon od Západu. Ficova strana na rozdíl od nynější pozice Bratislavy například odmítá vojenskou pomoc Ukrajině, která se již přes půl druhého roku brání ruské invazi. Předsedu PS Šimečku, který je místopředsedou Evropského parlamentu, na začátku září v Elysejském paláci přijal francouzský prezident Macron. Šimečka po schůzce řekl, že s Macronem hovořil také o významu slovenských voleb.

Zdroje: