Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Čaputová už neunesla Ficovy výpady a podala na něj žalobu

Čaputová už neunesla Ficovy výpady a podala na něj žalobu
Zuzana Čaputová | zdroj: TASR / Profimedia

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes podala žalobu na ochranu osobnosti proti expremiérovi Robertu Ficovi. Krok zdůvodnila tím, že Fico o ní neustále šíří lži. Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) se před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami těší v zemi největší popularitě.

Fico dlouhodobě například tvrdí, že Čaputová je agentkou Spojených států a že dostává pokyny od americké ambasády. Prezidentku také propojil s aktivitami amerického finančníka maďarského původu George Sorose. Fico už dříve tvrdil, že v souvislosti s hlavou státu nepoužívá extrémní slovník.

„Prezidentka si je vědoma toto, že jako veřejně činná osoba je povinna snášet vyšší míru kritiky. Není ovšem povinna snášet stupňující se veřejné šikanování a bezdůvodné obviňování z porušování ústavy, zákonů či služby jiné moci,“ uvedla prezidentská kancelář.

Právní kroky proti Ficovi ohlásila Čaputová už letos na jaře, kdy rovněž uvedla, že ona sama a její blízcí čelí výhrůžkám zabitím. V této souvislosti tehdy obvinila Fica, že z ní svými výpady udělal terč.

Pětiletý prezidentský mandát skončí Čaputové v polovině června příštího roku. Čaputová už dříve oznámila, že o znovuzvolení se ucházet nebude.

Loni soud na Slovensku zakázal nynějšímu místopředsedovi Směru-SD Ľuboši Blahovi označovat hlavu slovenského státu za americkou agentku či vlastizrádkyni.

Zdroje: