Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Šéf slovenské tajné služby je postaven mimo službu, vláda projedná jeho odvolání

Šéf slovenské tajné služby je postaven mimo službu, vláda projedná jeho odvolání
Michal Aláč a Zuzana Čaputová na snímku z května 2021 | zdroj: TASR / Profimedia

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dočasně postavila mimo službu ředitele civilní tajné služby SIS Michala Aláče, který je po policejní akci z minulého týdne mezi obviněnými pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů. Premiér Ľudovít Ódor pak novinářům řekl, že vládě ve středu navrhne Aláčovo odvolání. Podle zákona ředitele SIS jmenuje a odvolává hlava státu na návrh kabinetu.

Po rozhodnutí Čaputové bude SIS řídit její náměstek. Předseda úřednické vlády Ódor zvažuje možnost, že zástupce nynějšího ředitele SIS zůstane ve funkci až do nástupu nového kabinetu, který vzejde ze zářijových předčasných parlamentních voleb.

Aláč po dřívějším výslechu na policii vinu v kauze popřel, hlava státu ho podle svého mluvčího už zbavila mlčenlivosti.

Prezidentská kancelář uvedla, že v souladu s příslušným zákonem musí mít příslušník SIS dočasně pozastaven výkon služby, pokud by jeho další ponechání ve funkci ohrožovalo důležitý zájem státní služby a pokud je podezřelý, že se dopustil trestného činu.

„Tyto důvody byly naplněné. Jeho ponechání ve výkonu státní služby by ohrožovalo důležitý zájem státní služby, kterým je efektivní fungovaní domácích a zahraničních partnerských vztahů založených na vzájemné důvěře,“ napsala prezidentská kancelář.

Podobně se k Aláčovi vyjádřil také Ódor. „Plně se ztotožňuji s názorem, že setrvání pana Aláče na pozici šéfa SIS by ohrožovalo dobré jméno státní služby doma i v zahraničí a podkopávalo vzájemnou důvěru,“ řekl premiér.

V kauze je obviněno celkově pět lidí včetně Aláčova předchůdce v čele SIS Vladimíra Pčolinského. Aláč i Pčolinský jsou stíhaní na svobodě a podle slovenských médií policie po dnešním výslechu propustila obviněného šéfa Národního bezpečnostního úřadu Romana Konečného. Ten je od minulého týdne s Pčolinským stíhán v případu, který souvisí a Aláčovou kauzou.

Podobný postup jako vůči Aláčovi zvolila Čaputová už předloni, kdy byl Pčolinský v jiné kauze obviněn z korupce. Pčolinský se pak vzdal funkce ředitele SIS, ve které ho následně vystřídal jeho tehdejší náměstek Aláč.

Čtvrteční akce elitní jednotky slovenské policie NAKA, kterou slovenská média označila za pokračování války v bezpečnostních složkách, zasáhla do probíhající předvolební kampaně. Proti výrokům bývalého předsedy vlády a šéfa nyní nejpopulárnější strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica, že jde o policejní převrat, se však ohradila řada politiků.

Právě NAKA vyšetřuje také několik kauz z doby, kdy byl Směr-SD u moci; některé případy už soudy uzavřely potrestáním obžalovaných, několika stíhaných zase spolupracuje s policií.

NAKA se už předloni zabývala podezřením ze snahy zpochybnit vyšetřování sledované kauzy. Činnost NAKA v této záležitosti ale zastavila generální prokuratura a policejní inspekce následně obvinila čtyři vyšetřovatele NAKA, kteří skončili ve vazbě. Bratislavský krajský soud ale posléze tuto čtveřici propustil z vazby a jejich stíhání označil za neopodstatněné. Podle médií možné manipulace vyšetřování na NAKA zmiňovala i utajovaná zpráva SIS, jejíž pravdivost ale nynější vedení policie popírá. 

Zdroje: