Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Z Evropanů kupodivu nejvíce odpočívají Slováci - a nejméně Řekové

Z Evropanů kupodivu nejvíce odpočívají Slováci - a nejméně Řekové
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Čas na odpočinek během dne je pro fyzické a psychické zdraví zásadní. To, jak často odpočíváme, však ovlivňují například podmínky v našem zaměstnání. Podle nového průzkumu nejvíce odpočívají lidé na Slovensku a nejméně v Řecku.

Lidé ve věku 18 až 64 let potřebují sedm až devět hodin spánku. Jedna hodina spánku před půlnocí se přitom vyrovná dvěma hodinám po půlnoci. Během spánku dochází k obnově našich fyzických a mentálních sil a vyplavování toxinů z mozku.

Zdravý spánek je prevencí proti vysokému krevnímu tlaku, depresi a obezitě. Podle vědy zpomaluje stárnutí a prodlužuje život. Dlouhodobě špatný spánek naopak může vyústit až v Alzheimerovu chorobu.

S přibývajícími léty se kvalita spánku kvůli zpomalující se tvorbě spánkového hormonu melatoninu zhoršuje. Proto je klíčové o spánkový cyklus pečovat. Zdraví ale prospívá i krátký šlofík po obědě, uvedla televize CNN.

Experti z University College London (UCL) spojili krátké odpolední zdřímnutí s větším objemem mozku a sníženými riziky demence. Tedy alespoň za předpokladu, že dobře spíme v noci. S kvalitou spánku souvisí i životní styl a pracovní režim.

Web Euronews informoval o průzkumu, který určil podle osmi faktorů míru odpočinku v osmadvaceti evropských zemích. Mezi tyto faktory patřila maximální a minimální pracovní doba, nárok na dovolenou, délka přestávek během směn a délka spánku.

Jak si stojíme my

Nejvíce odpočívají lidé na Slovensku. Každý rok mají minimálně osmadvacet dní placené dovolené, patnáct dní proplacených státních svátků a mezi směnami mají dvanáct hodin nepřetržitého odpočinku. Většina evropských zemí má jedenáct hodin.

Druhé místo obsadilo Finsko. Celkem 83 procent lidí tam spí sedm a více hodin, což je nejvíce ze všech států zahrnutých v průzkumu. Finové také patří mezi země, v nichž mají lidé ročně v průměru odpracováno nejméně hodin.

Kromě toho mají nárok na hodinové přestávky v práci, nejdelší ze všech zemí zahrnutých v průzkumu. Na třetím místě se umístilo Bulharsko, kde mají zaměstnanci každý týden nepřerušované volno po 48 hodin, které vždy zahrnuje i neděli.

Nejméně lidé odpočívají v Itálii, Nizozemsku a Řecku, které skončilo na posledním místě. Řekové mají minimum dvacet dní placené dovolené a devět státních svátků ročně. V práci mají zaměstnanci minimum patnáct minut volna.

Česká republika se umístila na devátém místě. Češi mají minimálně dvacet dní ročně placené dovolené a třináct proplacených státních svátků. Minimální délka přestávek v práci zde činí půl hodiny a počet hodin odpočinku v týdnu pětatřicet hodin. Sedm hodin a více spí v naší zemi přes 74 procent lidí.

Zdroje:
euronews.com, CNN