Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Zelenskyj zrušil projev v Senátu USA, měl vyzvat k přijetí podpory pro Ukrajinu

Zelenskyj zrušil projev v Senátu USA, měl vyzvat k přijetí podpory pro Ukrajinu
Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečekaně zrušil svůj dnešní plánovaný virtuální projev v americkém Senátu. Čekalo se, že na zákonodárce bude apelovat, aby urychleně přijali zákonný balík, jehož návrh mimo jiné počítá s 61 miliardami dolarů (asi 1,38 bilionu korun) pro vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny, která se brání ruské invazi.

O zrušení projevu informovala agentura AFP s odvoláním na šéfa demokratické většiny v Senátu Chucka Schumera a rovněž ukrajinské servery. Podle AFP se dnes zákonodárci o nové peníze ostře přeli a jejich schválení je během plánovaného středečního hlasování nepravděpodobné.

„Zelenskyj se nemohl připojit k našemu brífinku v 15:00 (21:00 SEČ) - něco se stalo na poslední chvíli,“ uvedl Schumer podle serveru Ukrajinska pravda. Proč Zelenskyj přes videohovor nemohl vystoupit, Schumer neupřesnil.

Spojené státy jsou největším vojenským podporovatelem Ukrajiny v její obraně proti ruské invazi; od 24. února loňského roku podle amerického ministerstva zahraničí napadené zemi poskytly pomoc v hodnotě 44,2 miliard dolarů (asi 997 miliard korun). Nová pomoc Ukrajině, kterou slíbil demokratický prezident Joe Biden, je však nyní v ohrožení kvůli protestům kongresových republikánů, kteří schválení podmiňují zpřísněním americké imigrační politiky.

Dalšími položkami v projednávaném zákonu jsou peníze pro Izrael či prostředky na posílení ostrahy na americko-mexické hranici, kam letos v rekordních počtech přicházejí migranti prchající především ze zemí Latinské Ameriky.

Nejvýše postavený republikán v Senátu Mitch McConnel dnes své kolegy vyzval, aby pro zákon, který nebude obsahovat změny v azylové politice, nezvedali ruku.

„Rozhodli se ohrozit financování pro Ukrajinu a budou s tím muset žít, až bude Vladimir Putin pochodovat na Kyjev a na Evropu,“ kritizoval postoj republikánů demokratický senátor Chris Murphy. Na schválení pomoci apeloval i Bílý dům.

Aby balík Senátem prošel, musí se pro něj vyslovit tři pětiny horní komory Kongresu, tedy se všemi demokraty alespoň devět republikánů. O jeho přijetí požádala Kongres americká vláda už v říjnu. Nyní Bílý dům varuje, že vládě nejspíše do konce roku dojdou peníze na vyzbrojování Ukrajiny. Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, který je na návštěvě USA, řekl, že ztráta americké pomoci by vytvořila velké riziko, že Ukrajina válku s Ruskem prohraje.

Zdroje: