Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zelenskyj varuje před třetí světovou válkou

Zelenskyj varuje před třetí světovou válkou
Volodymyr Zelensky, válečný prezident Ukrainy. | zdroj: Profimedia

Volodymyr Zelenskyj je připraven jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Pokud ale pokusy o vyjednávání selžou, mohlo by to znamenat třetí světovou válku, varoval ukrajinský prezident v rozhovoru, který americká stanice CNN vysílala v neděli.

„Jsem na jednání s ním připravený. Byl jsem připravený poslední dva roky. A myslím si, že bez vyjednávání tuto válku nemůžeme ukončit,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru s americkým novinářem Fareedem Zakariou.

„Jestliže by existovala i jen jednoprocentní šance, jak bychom mohli válku zastavit, myslím, že ji musíme využít,“ zdůraznil.

‚Zabít a vyhubit‘

Ruské jednotky mají podle Zelenského za cíl Ukrajince „zabít a vyhubit“.

Ukrajinští vojáci sice dokázali, že jsou schopní se Rusům bránit a vracet jim úder, další pokračování bojů nicméně znamená ztrátu dalších životů.

„Takže si myslím, že musíme využít jakýkoli formát, jakoukoli šanci k tomu, aby se uskutečnila jednání, k tomu, abychom mohli mluvit s Putinem. Jestliže ale tyto pokusy selžou, bude to znamenat třetí světovou válku,“ varoval ukrajinský prezident.

Ruští a ukrajinští vyjednavači absolvovali již několik kol jednání, zatím bez výraznějších výsledků. V uplynulých dnech přicházely od různých aktérů včetně Zelenského jisté pozitivní signály, pohledy na stav jednání se však různí.

Například šéfka britské diplomacie Liz Trussová v sobotu obvinila Moskvu, že rozhovory nebere vážně. Souběžně s vyjednáváním pokračují ruské útoky na mnoha místech Ukrajiny, při kterých dál umírají i civilisté.

Chcete nás vidět v NATO?

Na dotaz ruských požadavků týkajících se uznání Krymu součástí Ruska, uznání nezávislosti dvou separatistických republik na východě země či záruky, že se Ukrajina nikdy nestane členem NATO, Zelenskyj odvětil, že existují „kompromisy“, které Ukrajina ve vyjednáváních s Putinem nemůže udělat.

profimedia-0671948128 Demonstrant na protiválečném shromáždění v australském Sydney varuje před třetí světovou válkou. | zdroj: Profimedia

„Ukrajinci ruské vojáky nevítali květinami, vítali je se zbraní v rukou. Nemůžete si získat přízeň obyvatelstva jiné země silou," pravil prezident.

„Kdybychom byli členem NATO, válka by nezačala. Chtěl bych jen získat bezpečnostní záruky pro svou zemi a svůj lid,“ posteskl si.

Státům NATO ale Zelenskyj poděkoval za pomoc, kterou Ukrajině od začátku invaze poskytují. „Jestliže jsou členové NATO připraveni vidět nás v alianci, udělejte to hned, protože každý den tady umírají lidé,“ vyzval prezident.

Zdroje: