Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Vzdejte se! vyzývají Rusové obránce Mariupolu

Vzdejte se! vyzývají Rusové obránce Mariupolu
To, co zbylo z Mariupolu. | zdroj: Profimedia

Rusko v neděli dalo obráncům jihoukrajinského města Mariupolu ultimátum. Čas složit zbraně a vzdát se mají do pondělního rána, informovala ruská státní média.

„Složte zbraně! Těm, kdo to udělají, bude zajištěn bezpečný odchod do oblastí ovládaných Kyjevem,“ vzkázal ruský generál Michail Mizincev.

Rusy obléhané město Mariupol zažívá v posledních dnech intenzivní bombardování. Ve městě uvázla většina z přibližně 400 000 obyvatel, nefungují tam dodávky elektřiny ani tepla, chybí pitná voda, potraviny i léky.

Podle svědeckých výpovědí město téměř zmizelo z povrchu, zničeno bylo přes 70 procent domů.

Pád Mariupolu by znamenal propojení Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014, s územím na východě Ukrajiny pod kontrolou proruských separatistů.

Boje ve městě pokračovaly i během neděle. Podle rady města ruská armáda v sobotu bombardovala i uměleckou školu, ve které se ukrývalo asi 400 lidí. Počet obětí není znám.

Ukrajinci se několikrát pokusili z města evakuovat civilisty, tamní humanitární koridor ale funguje omezeně kvůli střelbě.

Vedení Mariupolu rovněž obvinilo ruskou armádu, že několik tisíc obyvatel města proti jejich vůli převezla během uplynulých dní do Ruska.

V neděli ruské ministerstvo obrany oznámilo, že do Ruska bylo od zahájení „speciální vojenské operace“, jak Moskva invazi na Ukrajinu nazývá, evakuováno přes 330 000 lidí. Z Mariupolu podle agentury TASS odešlo za poslední tři dny 59 000 obyvatel.

Zdroje: