Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Polojasno

Evropa chce platit obnovu Ukrajiny ze zabavených majetků ruských oligarchů

Evropa chce platit obnovu Ukrajiny ze zabavených majetků ruských oligarchů
Beechwood House, sankcionovaný „příbytek“ ruského oligarchy Ališera Usmanova, přítele Vladimira Putina. Cena jedné z nejdražších londýnských nemovitostí je odhadována na 48 milionů liber, to je 1,4 miliardy korun. | zdroj: Profimedia

Představitelé Evropské unie zvažují možnost financovat z majetku sankcionovaných Rusů poválečnou rekonstrukci Ukrajiny.

Informuje o tom v sobotu agentura Bloomberg, která se odvolává na tři dobře informované zdroje Evropské komise.

Mluvčí předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové sdělil, že aktiva Rusů zařazených na sankční seznam jsou v tuto chvíli pouze zmrazena. Případné rozhodnutí o využití majetků by nakonec musely učinit členské státy unie, upozorňuje Bloomberg.

Podle zdrojů agentury by majetky Rusů mohly být použity na financování válečných reparací.

Hodnota majetků ruských politiků a podnikatelů, kteří jsou kvůli ruské invazi terčem unijních sankcí, by mohla dosahovat mnoha miliard eur, tedy stovek miliard korun.

Unie uvalila sankce na stovky ruských zákonodárců, mnohé armádní činitele a ministry a také na desítky lidí, které označuje za oligarchy, včetně šéfů a spolumajitelů velkých ruských společností, jako je Aeroflot, Rosněft, Metalloinvest nebo Severstal.

Zabaveny byly luxusní lodě, soukromé tryskáče nebo nemovitostí. Jen v Itálii podle vládních dokumentů zmrazil stát aktiva v hodnotě 780 milionů eur (skoro 20 miliard korun), píše Bloomberg.

Zdroje: