Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 8°C Polojasno

Zelenskyj tlačí Švýcary k porušení neutrality: Mají prý povolit nepřímý vývoz zbraní na Ukrajinu

Zelenskyj tlačí Švýcary k porušení neutrality: Mají prý povolit nepřímý vývoz zbraní na Ukrajinu
Vystoupení Zelenského ve švýcarském parlamentu | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzval Švýcarsko, aby povolilo nepřímý vývoz válečného materiálu na Ukrajinu. Dodal, že tento krok by měl zásadní význam v boji proti ruské invazi. Země by podle něj také mohla uspořádat mírový summit.

Konzervativní Švýcarská lidová strana (SVP), která je odpůrcem povolení reexportu, projev odmítla a uvedla, že je v rozporu s neutralitou země.

Švýcarský parlament na začátku června hlasoval proti mimořádnému povolení nepřímému vývozu zbrojního materiálu pocházejícího ze Švýcarska na Ukrajinu. Švýcarsko dosud s odkazem na svou neutralitu odmítá vývoz svého zbrojního materiálu na Ukrajinu a smluvně to zakazuje i svým obchodním partnerům. Například neumožňuje ani to, aby byla Ukrajině předána munice, kterou Bern před léty prodal Německu.

Hlasováním ale ještě neskončila diskuse o zásadní změně zákona o vojenském materiálu. Parlamentní bezpečnostní výbor se mimo jiné zaobírá myšlenkou povolit dodávky zbraní a munice v případě, že Rada bezpečnosti OSN nebo dvě třetiny Valného shromáždění OSN konstatují, že daná země je obětí útočné války odporující mezinárodnímu právu.

„Vím, že ve Švýcarsku se diskutuje o vývozu válečného materiálu na ochranu a obranu Ukrajiny. Bylo by to životně důležité,“ řekl Zelenskyj prostřednictvím videa švýcarským zákonodárcům. „Potřebujeme zbraně, abychom mohli na Ukrajině obnovit mír,“ dodal.

Zelenskyj, který měl na sobě obyčejné černé tričko s nápisem „Ukrajina“ na hrudi, poděkoval Švýcarsku za přijetí sankcí Evropské unie a vyzval zemi, aby uspořádala celosvětový mírový summit.

„Je velmi důležité projevit solidaritu, protože tyto sankce nám pomohou ukončit agresi. Musíme je posílit,“ řekl Zelenskyj. „Rád bych vás vyzval k uspořádání globálního mírového summitu. Můžete se na něm ujmout vedoucí úlohy a můžete do něj zapojit své národní odborné znalosti. Můžete přinést své know-how a uspořádat takový mírový summit,“ dodal.

profimedia-0783536633 Švýcaři po Zelenského projevu demonstrují za zachování neutrality | zdroj: Profimedia

Austrálie neumožní, aby si Rusko postavilo velvyslanectví v blízkosti parlamentu

Australský parlament dnes schválil vládní návrh zákona, který má zabránit vybudování nového ruského velvyslanectví v těsné blízkosti sídla zákonodárného sboru. Podle premiéra Anthonyho Albaneseho nové umístění ruské ambasády představuje hrozbu pro australskou národní bezpečnost. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci uvedl, že se Austrálie tímto projevem nepřátelství připojuje k zemím, které propadají rusofobní hysterii, a pohrozil recipročními kroky.

Podle premiéra Albaneseho by přítomnost ruského velvyslanectví v těsné blízkosti parlamentu mohla vytvořit podmínky pro „možné zásahy“ do aktivit zákonodárného sboru. Podle něj vláda musí jednat rychle, aby se ze staveniště nestala „oficiální diplomatická přítomnost“. Premiér také invazi ruských vojsk na Ukrajinu odsoudil jako nelegální a nemorální.

„Tento krok je naprosto nezbytný pro obranu zájmů australské národní bezpečnosti,“ řekla ministryně vnitra Clare O’Neilová. Hlavní problém s novou ruskou ambasádou spatřuje právě v jejím umístění.

Obě komory australského parlamentu schválily vládní návrh zákona jen několik hodin poté, co premiér Albanese oznámil jeho předložení. Podle premiéra norma umožní ukončit nájem pozemku, kde mělo velvyslanectví vzniknout.

Vláda ke kroku přistoupila poté, co australské soudy zrušily výpověď nájmu Ruské federaci ze strany místních úřadů v hlavním městě Canberra. Úřady argumentovaly tím, že se na pozemku téměř nestaví. Podle australského tisku s vládním krokem souhlasila také opozice.

Albanese se odmítl vyjádřit k tomu, zda vláda zamýšlí něco udělat s čínským velvyslanectvím, které sídlí naproti parcele, kde měla vzniknout ruská ambasáda.

Pozemek, kde si Rusko chtělo postavit velvyslanectví, od sídla parlamentu dělí jen silnice a park, ukazuje aplikace Google Maps. V blízkém okolí australského parlamentu se však nachází mnoho velvyslanectví a zastupitelských úřadů.

Pronájem parcely, kde Rusko plánuje postavit své velvyslanectví, se australská vláda snaží zrušit od roku 2008. U soudů však neuspěla, a proto podle kabinetu nebylo jiné cesty než přijmout nový zákon. Ruské velvyslanectví v současnosti sídlí v objektu bývalé sovětské ambasády v rezidenční čtvrti Griffith.

Zdroje: