Dnes je pátek 10. května 2024., Svátek má Blažena
Počasí dnes 18°C Polojasno

Aktualizováno: Zelenskyj ohlásil společnou výrobu zbraní s USA, EU poslala Kyjevu další miliardy

Aktualizováno: Zelenskyj ohlásil společnou výrobu zbraní s USA, EU poslala Kyjevu další miliardy
Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenu při návštěvě Washingtonu | zdroj: Profimedia

Ukrajina a Spojené státy se dohodly, že budou společně vyrábět zbraně, oznámil v noci na dnešek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který mezitím ukončil svou návštěvu USA. Ukrajině to podle něj přinese mimo jiné možnost vyrábět systémy protivzdušné obrany, které potřebuje k odvracení ruských vzdušných úderů, jež způsobily v zemi rozsáhlé škody a zabily mnoho lidí.

„Byla to velmi důležitá návštěva Washingtonu s velmi významnými výsledky,“ zhodnotil Zelenskyj ve svém posledním pravidelném videoprojevu k národu, kde připomněl nový obranný balíček z Washingtonu. Americký prezident Joe Biden před tím schválil další vojenskou pomoc Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy korun).

„Existuje také dlouhodobá dohoda - budeme spolupracovat na tom, aby Ukrajina vyráběla potřebné zbraně společně se Spojenými státy,“ pokračoval prezident, podle něhož to přinese nová pracovní místa a vznikne nová průmyslová základna na Ukrajině, jejíž ekonomiku zdevastovala ruská invaze a následná válka.

Ukrajinský ministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin podle něj ve Washingtonu podepsal dohody o spolupráci se třemi klíčovými asociacemi, ve kterých se sdružuje přes 2000 amerických obranných společností. „Zapojujeme je do práce na Ukrajině,“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajina, která se už déle než rok a půl brání ruské vojenské agresi, je do značné míry závislá na západní vojenské podpoře. Kyjev proto zintenzivnil snahu o co největší zvýšení domácí výroby zbraní a Zelenskyj se svým týmem prosazuje reformy domácího obranného průmyslu s cílem modernizovat místní výrobce a zvýšit dodávky na frontu. Vláda rovněž provádí reformy ve své hlavní zbrojařské společnosti - Ukroboronpromu - aby zlepšila transparentnost, navýšila výrobní kapacitu a umožnila aktivnější spolupráci se západními výrobci.

Ukrajina se už dohodla na několika společných projektech se středoevropskými výrobci na opravu ukrajinských tanků a dalších vozidel a pracuje na rozvoji své výroby dronů a raket. S Českem během červencové návštěvy Zelenského v Praze činitelé stvrdili dohodu o posílení spolupráce v oblasti zbrojního průmyslu.

Podle NBC News slíbil Biden Zelenskému střely ATACMS

Biden slíbil Zelenskému, že Spojené státy pošlou Ukrajině malý počet taktických balistických střel ATACMS, které mají dolet kolem 300 kilometrů, uvedla dnes televize NBC News s odvoláním na tři informované americké činitele a jednoho úředníka z Kongresu. Kdy Biden poskytnutí střel ATACMS Kyjevu oficiálně oznámí, není jasné.

Kyjev opakovaně Bidenovu administrativu žádal o střely ATACMS, které by mu pomohly zasahovat zásobovací trasy, železnice a ruská stanoviště v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny. Bílý dům ale záměr poslat tento typ střel na Ukrajinu během Zelenského čtvrteční návštěvy Washingtonu neoznámil.

Podle zdrojů z Pentagonu nemají Američané ve skladech přebytek střel ATACMS. Někteří politici ve Washingtonu s jejich poskytnutím Ukrajině nesouhlasí a argumentují obavami z rozšíření války. Zdroj z Kongresu řekl NBC News, že se stále diskutuje o typu a konkrétním počtu střel. Dodal, že východoevropské státy již Ukrajině poskytly mnoho zbraní ze svých zásob. 

EU poskytla Ukrajině dalších 1,5 miliardy eur z dlouhodobé finanční pomoci

Evropská unie poskytla Ukrajině dalších 1,5 miliardy eur (36,7 miliardy korun) z programu dlouhodobé finanční podpory země, která se brání ruské agresi. Na poledním briefingu to dnes oznámila mluvčí Evropská komise (EK). Komise uvolnila už celkem osmou platbu z balíku 18 miliard eur určeného pro letošní rok na základě hodnocení pokroku reforem na Ukrajině, které směřují k větší transparentnosti využití peněz.

„Díky této podpoře může Ukrajina vyplácet platy zaměstnancům a důchody,“ uvedla mluvčí komise Veerle Nuytsová. Jak dodala, peníze byly Ukrajině poslány na základě rozhodnutí EK, že Kyjev udělal pokrok v reformách, zejména pokud jde o oblast právního státu.

Kyjev dostává od evropského bloku peníze za mimořádně výhodných podmínek, určeny jsou na financování nejnaléhavějších výdajů státního rozpočtu. Podle komise balík přispěje mimo jiné k tomu, aby se podařilo udržet fungování základních veřejných služeb, jako jsou nemocnice, školy a ubytovny pro vysídlené lidi. Peníze rovněž slouží na obnovu kritické infrastruktury.

Zdroje: