Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zákaz aut se spalovacími motory je nepřijatelný. Jádro musí mít podporu, řekl Fiala

Zákaz aut se spalovacími motory je nepřijatelný. Jádro musí mít podporu, řekl Fiala
„Návrh na zákaz automobilů se spalovacími motory, to by ohrozilo existenčně řadu lidí, kteří u nás osobní automobil nepoužívají jako nějaký luxus nebo pro zábavu,“ řekl Fiala | zdroj: Profimedia

Návrh Evropské komise na zákaz výroby a prodeje automobilů se spalovacími motory po roce 2035 je pro vládu nepřijatelný.

V rozhovoru v CNN Prima News to dnes řekl premiér Petr Fiala. Jádro podle něj musí být mezi podporovanými zdroji energie, nutností je podle něj dostavět další bloky jaderných elektráren, jinak nebude mít Česko dost energie v rozumných cenách.

„Návrh na zákaz automobilů se spalovacími motory, to by ohrozilo existenčně řadu lidí, kteří u nás osobní automobil nepoužívají jako nějaký luxus nebo pro zábavu,“ řekl Fiala. Co se týče jaderné energetiky, je podle premiéra nutné najít v EU širší koalici zemí, která má zájem to prosadit. Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) nesmí podle Fialy znamenat zchudnutí občanů. Má za důležité využít nástroje, které EU nabízí, tak, aby to pro Česko bylo výhodné.

Čtvrteční několikahodinová debata o jaderné energii a emisních povolenkách, kterou vedli lídři zemí EU na bruselském summitu, skončila bez dohody. Skupina států včetně Česka navrhla prosadit do závěrů jednání, aby Evropská komise jádro zařadila na seznam zelených investic. Tradičně k atomu kritické Rakousko spolu s Německem a Lucemburskem se však postavily proti.

Cena elektřiny poroste podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka v příštím roce o 30 až 50 procent, cena plynu o 50 až 70 procent. Vliv na zdražování má podle něj a bývalého premiéra Andreje Babiše rostoucí cena emisních povolenek. Jeho vláda chtěla lidem odpustit DPH na příští rok nebo poplatek za obnovitelné zdroje, nový kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN chce ale připravit jiná opatření.

„Potřebujeme krátkodobě vyřešit, že se řada lidí dostává do energetické chudoby, mají problémy způsobené růstem cen energií, a jsou to problémy existenčního rázu,“ uvedl premiér. „Jsme si jistí, že není možné postupovat plošnými opatřeními, jak to dosud bylo předcházející vládou navrhováno, ale že je potřeba cíleně pomoci těm, kteří se do energetické chudoby dostali prostřednictvím sociálních dávek a dalších opatření, které je potřeba nastavit,“ řekl Fiala.

Nová vláda také ustavila skupinu ministrů, která se začne věnovat cenám energií a souvisejícím otázkám. Její součástí jsou ministři průmyslu a obchodu Jozef Síkela, ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ten v pátek po prvním zasedání kabinetu uvedl, že by skupina měla jednat v úterý a vládě nejpozději 29. prosince by chtěla předložit konkrétní výstup.

Zdroje: