Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Česko má novou vládu. Fialův kabinet nebude žádat o prodloužení nouzového stavu

Aktualizováno: Česko má novou vládu. Fialův kabinet nebude žádat o prodloužení nouzového stavu
Prezident Zeman dnes na zámku v Lánech jmenoval členy nové vlády koalic Spolu a Pirátů se STAN. Ministři po ceremoniálu položili věnec k hrobu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, na závěr společně zazpívali českou hymnu | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech jmenoval členy nové vlády Petra Fialy.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:41) Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli covidu-19. Po prvním zasedání čerstvě jmenovaného kabinetu to dnes novinářům řekl premiér Petr Fiala. Nynější nouzový stav vyhlášený bývalým kabinetem ANO a ČSSD tak skončí o půlnoci 25. prosince. Bez prodloužení nouzového stavu přestane platit třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů.

Rozhodnutí o nouzovém stavu patřilo k prvním, která musela vláda přijmout. „Vláda se rozhodla o prodloužení nouzového stavu nežádat. Situaci sledujeme a pokud se bude situace zhoršovat, je vláda připravena se k debatě o nouzovém stavu vrátit,“ uvedl Fiala. Kabinet podle něho sleduje situaci kolem varianty omikron a je připraven rychle jednat.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek po jednání vlády řekl, že po konci platnosti nouzového stavu budou platit jen omezení uložená podle pandemického zákona. „Pokud se bude jakýmkoliv způsobem vyvíjet situace kolem varianty omikron, vláda bude důsledně a rychle reagovat v souladu s doporučením odborníků,“ dodal.

První místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan se chce seznámit s prací nynějšího Ústředního krizového štábu pod vedením svého předchůdce Jana Hamáčka. Fungování krizového řízení chce vrátit do zákonných mantinelů. „Kde jsme měli jako vláda pocit, že se v posledních dvou letech trochu vychýlilo,“ uvedl. Kabinet by měl podle něj jasně informovat o opatřeních proti covidu a nezavdávat pochybnosti o tom, kde vznikají rozhodnutí.

Dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch doporučoval nové vládě prodloužit nouzový stav nejméně do začátku příštího roku. Kabinet může nouzový stav vyhlásit maximálně na 30 dní, jak to udělala v listopadu vláda Andreje Babiše.

Žádosti bývalé vlády ANO a ČSSD o prodloužení nouzového stavu při předchozích vlnách epidemie provázela většinou kritika stran, které ode dneška tvoří kabinet. Sněmovní strany se kvůli tomu začátkem roku dohodly na podobě pandemického zákona, který umožňuje řadu opatření proti covidu-19 provádět bez nouzového stavu. Strany se nyní shodují na nutnosti prodloužení účinnosti předpisu i po konci února, ale i na tom, že potřebuje úpravy.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Před vyhlášením nynějšího nouzového stavu platily oba předchozí dohromady 254 dní.

(AKTUALIZOVÁNO, 13:47) Nově jmenovaná vláda Petra Fialy zahájila ve Strakově akademii své první zasedání po dnešním jmenování prezidentem Milošem Zemanem. Rozhodovat bude o obvyklých formalitách, ale také o tom, zda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Fialu předtím na úřadu vlády přivítal teď již bývalý premiér Andrej Babiš. Novému ministerskému předsedovi předal dopis po vzoru amerických prezidentů a klíč od korunovačních klenotů.

Fialův kabinet musí podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka dnes rozhodnout, zda pošle do Sněmovny žádost o prodloužení nouzového stavu. Tisková konference po úvodním jednání kabinetu je v plánu na 13:45. Předseda vlády Fiala pak odpoledne a v sobotu bude uvádět ministry do jejich úřadů.

Obě vlády Andreje Babiše i kabinet Bohuslava Sobotky v roce 2014 schvalovaly na prvním jednání například návrh na jmenování předsedy Legislativní rady vlády, řešily také funkci vedoucího úřadu vlády a mluvčího kabinetu. Zabývaly se i obsazením Bezpečnostní rady státu či určením role prvního místopředsedy vlády.

(11:40, původní zpráva) Novou vládu tvoří ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostové a nezávislí (STAN). Hlava státu jmenovala kabinet v podobě, v jaké mu ho Fiala navrhl před měsícem. Prezident původně oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského.

Jmenován zatím nebyl Zdeněk Nekula, který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Řízením ministerstva zemědělství je dočasně pověřen předseda lidovců Marian Jurečka.

Ve vládě obsadí šest postů občanští demokraté, tři získali lidovci a dvě místa TOP 09. Starostům připadla čtyři ministerská křesla, Pirátům tři. Oproti dosavadnímu kabinetu ANO a ČSSD vznikla místa tří členů vlády bez portfeje. Koalice Spolu a Pirátů a STAN se rozhodly i s ohledem na předsednictví ČR v EU zřídit post ministra pro evropské záležitosti, obnovit funkci ministryně pro vědu, výzkum a inovace a zřídit ministra pro legislativu, který bude předsedat Legislativní radě vlády.

Jmenování kabinetu v Lánech

Zeman minulý pátek oznámil, že odmítá jmenovat Lipavského ministrem zahraničí. Vyčetl mu vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce nebo nízkou kvalifikaci. Fiala ale po pondělní schůzce s hlavou státu překvapivě oznámil, že Zeman jmenuje všechny ministry podle jeho návrhu. Dnes při ceremoniálu kancléř Vratislav Mynář Lipavského nejprve nazval magistrem, následně se opravil a uvedl, že je bakalář.

Jmenování kabinetu se nezvykle neuskutečnilo na Pražském hradě, ale v Lánech, kde od konce listopadu prezident pobývá po své měsíc a půl dlouhé hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici. Ministři po ceremoniálu zamíří do Strakovy akademie, kde mají v plánu první zhruba hodinové jednání a tiskovou konferenci. Poté začne Fiala uvádět ministry do úřadů, což bude pokračovat v sobotu.

O důvěru hodlá kabinet požádat poslance v polovině ledna, ve Sněmovně má většinu 108 hlasů. Do té doby plánuje dopracovat své programové prohlášení. V programové části koaliční smlouvy slibuje nová koalice například prosazení důchodové reformy, růst výdajů na obranu i na kulturu nebo pravidelnou valorizaci plateb do zdravotnictví za tzv. státní pojištěnce, tedy například děti, penzisty a nezaměstnané.

Strany se zavázaly udržet učitelské platy nejméně na 130 procentech průměrné mzdy. Chtějí také obnovit „havlovskou“ zahraniční politiku zaměřenou na podporu demokracie, lidských práv a občanské společnosti.

Na kabinet čekají některá bezodkladná rozhodnutí, zejména ohledně boje s epidemií covidu-19. Bez žádosti vlády a jejího schválení poslanci přestane o Vánocích platit nouzový stav, kabinet tak podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka musí už dnes rozhodnout, zda žádost do Sněmovny pošle. Přepracovat se vláda chystá také státní rozpočet na příští rok. Končící kabinet navrhl rozpočet se schodkem 377 miliard korun, nastupující chce deficit snížit pod 300 miliard.

Zdroje: