Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Švýcarsko vydalo do USA stíhaného ruského podnikatele blízkého Kremlu

Švýcarsko vydalo do USA stíhaného ruského podnikatele blízkého Kremlu
V sobotu Kljušin v doprovodu amerických policistů odletěl z Curychu za oceán (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Švýcarsko v sobotu vydalo do Spojených států ruského podnikatele napojeného na Kreml Vladislava Kljušina.

Ten v USA čelí obvinění za zneužití důvěrných informací v obchodním styku. Informovala o tom agentura TASS, podle které dnes ruské velvyslanectví dnes ve Švýcarsku označilo tuto extradici za další epizodu lovu Washingtonu na Rusy.

Americké úřady Kljušina viní z takzvaného insider tradingu. Je podezřelý, že spolu s několika dalšími spolupachateli zneužil interní informace v obchodech v hodnotě miliónů dolarů.

Ruského podnikatele švýcarská policie zadržela na základě amerického zatykače v březnu v kantonu Wallis, kam přiletěl s rodinou svým soukromým letadlem. O jeho vydání nejprve požádalo hned začátkem dubna Rusko a o až dva týdny později USA. Švýcarsko však ruskou žádost odmítlo, zatímco americké se rozhodlo vyhovět. Kljušin se proti tomu bezvýsledně odvolal.

TASS napsal, že Kljušinovi obhájci se ve čtvrtek na poslední chvíli rozhodli napadnout rozhodnutí švýcarské justice u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Žalobu doplnili návrhem pozastavit extradici svého mandanta do doby, než štrasburský soud dospěje k závěru.

Švýcarsko však příslušnou intervenci ruského velvyslanectví nevyslyšelo a v sobotu Kljušin v doprovodu amerických policistů odletěl z Curychu za oceán.

Podle ruských opozičních médií má Kljušin blízko ke kremelskému vicekancléři a vlivné postavě v ruském mediálním sektoru Alexeji Gromovovi, pro nějž provozoval na sociální síti Telegram kanál očerňující ruskou opozici. Vlastní několik obchodních společností, včetně firmy M13, která podle deníku Tages-Anzeiger vyvinula program Kaťuša na monitoring a analýzu médií. Využívá ho řada tiskových orgánů ruských státních institucí včetně Kremlu.

Zdroje: