Vinař, kterému kouř zničil úrodu, našel spásu ve vodce
Jemné kouřové aroma se u vín cení jen u vybraných odrůd, pokud hroznům kouřovou pachuť dodá vzduch nasáklý kouřem a popelem, je zle. Kalifornskému vinaři Nicolasovi Quillemu neustálé požáry, kterým stát čelí, ničí úrodu. Tu se rozhodl zachránit osobitým způsobem - z načichlého nedobrého vína pálí originální vodku.
Quille poprvé zaznamenal nepříjemnou pachuť v roce 2017, kdy se požáry přiblížily k okresu Napa, který je známým centrem pěstování vína na západě USA. Když se požáry vyskytly v blízkosti jeho vinic i letos, rychle hrozny sklidil. Učinil tak ovšem příliš pozdě, protože kouř již chuť plodů poškodil. „Bylo to špatné rozhodnutí. Nebylo to tak dobré,“ řekl.
Namísto toho, aby víno vylil, se však spojil s výrobci destilátů Hangar 1, kteří z vína vyrobili vodku a nazvali ji Smoke Point. Peníze, které za ni utrží, putují na podporu místních hasičů.
„Textura je velmi pěkná. Je jemná. Skoro jakoby cítíte vůni grilování z dálky,“ řekl o nápoji Michael Kudra, barman v luxusní restauraci Quince v San Francisku.
Řešení pro kalifornské vinaře
Quilleovo vinařství utrpělo kvůli znehodnocené úrodě značnou finanční ztrátu, možnost přeměnit kouřem nasáklé hrozny ve vodku by však podle něj mohla pomoci vynahradit prodělek při příštích sezonách požárů. Jejich intenzita a trvání se v posledních letech výrazně zvyšuje, za čímž podle vědců stojí sucho a velká vedra způsobená zřejmě do značné míry změnami klimatu.
„Pokud se věci obrátí k horšímu a ty požáry budou stále divočejší a častější, je to rozhodně možnost, kterou si musíme nechat v záloze,“ řekl vinař.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.12.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,110 | 25,190 |
USD | 24,020 | 24,140 |