Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Záblesk naděje? Nárůst počtu nakažených dále zpomaluje

Aktualizováno: Záblesk naděje? Nárůst počtu nakažených dále zpomaluje
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

V neděli přibylo v Česku 6542 potvrzených případů nemoci covid-19, tedy bezmála o 760 méně než před týdnem a nejméně od 18. října. I když o volných dnech bývá zpravidla méně testů, stejně jako v několika předchozích dnech pokračovalo v zemi zpomalování nárůstu počtu nakažených.

V zemi je teď přes 180 000 nakažených, od březnového vypuknutí epidemie v Česku se celkový počet lidí, kteří se novým typem koronaviru nakazili, blíží 350 000. Nadále je vysoký podíl potvrzených případů covidu na počtu provedených testů, nakažený je v poslední době zhruba každý třetí testovaný. V nemocnicích bylo podle posledních údajů 7370 nakažených, z toho 1156 ve vážném stavu.

Celkem s koronavirem v Česku zemřelo 3429 lidí. Od 21. října přibývá v republice víc než sto zemřelých s covidem za jediný den. Maximum nastalo minulý pátek 30. října, kdy bylo podle aktualizovaných údajů 182 obětí, o den dříve eviduje ministerstvo 174 úmrtí. V sobotu přibylo dalších 153 zemřelých a neděli zatím 111. Údaje se ještě mohou zpětně měnit.

Podle údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je Česko podle počtu nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulý týden celosvětově na druhém místě, podle počtu úmrtí k počtu obyvatel za uplynulý týden bylo ale už na prvním místě, když předstihlo Andorru.

Nejvýrazněji se v poslední době covid šíří v Česku na Benešovsku, kde bylo za uplynulých sedm dní potvrzeno asi 1174 nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel. Druhý nejvyšší nárůst se objevil na Rakovnicku, více než tisícovku nových nakažených evidují i okresy Vsetín, Náchod či Pelhřimov.

Kvůli obavám z nedostatku lůžek i personálu v nemocnicích platí v zemi nouzový stav a mimořádná omezení volného pohybu i řady aktivit, které mají zbrzdit vývoj epidemie. Zavřené jsou od polovina října školy kromě mateřských, restaurace, obchody a provozovny s výjimkou základního sortimentu a služeb. Až na výjimky se nekonají žádné kulturní, sportovní a společenské akce.

V Německu začala karanténa, výrazné zlepšení v dohledu ale není

V Německu v pondělí kvůli koronaviru začala čtyřtýdenní karanténa, při které budou uzavřeny restaurace či divadla, naopak obchody a školy se školkami zatím nadále fungují. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn mezitím upozornil, že Německo se nachází ve vážné situaci a že vydechnout si nemusí ani po konci listopadové uzávěry. Přední německý virolog Christian Drosten rovnou varoval, že pandemie neskončí ani do Velikonoc.

Slováci o víkendu otestovali na koronavirus dvě třetiny populace

Slovensko o uplynulém víkendu otestovalo na koronavirus dvě třetiny svých obyvatel. Testy odhalily 38 359 nakažených, tedy 1,06 procenta z bezmála 3,63 milionu zúčastněných. Premiér Igor Matovič na tiskové konferenci řekl, že plošné testování může být alternativou k celostátní karanténě v souvislosti se šíření koronaviru a nemoci covid-19 "Udělali jsme velký krok pro Slovensko. Tímto experimentem jsme možná ukázali cestu i jiným zemím, které se s touto nemocí trápí," řekl Matovič.

Výsledky největší logistické akce v novodobých dějinách Slovenska podle premiéra neznamenají, že lze odbourat plošná karanténní omezení. Matovič znovu vybídl i obyvatele s negativním výsledkem testu, aby se v souvislosti s koronavirem chovali zodpovědně. Použité testy při akci jsou totiž méně přesné než laboratorní PCR testy.

Účast na bezplatném testování obyvatel starších deseti let nebyla povinná. Vláda ale už dříve rozhodla, že na lidi s negativním výsledkem testu se tento týden nebude vztahovat zákaz vycházení. Ti, kteří se nedali otestovat, nemohou kromě jiného nastoupit do práce nebo navštívit úřady či obchody s výjimkou prodejen, které nabízejí životně důležité zboží včetně potravin.

Zdroje: