Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vpředu byznys, vzadu párty: Příznivci vokuhily bujaře slavili

Vpředu byznys, vzadu párty: Příznivci vokuhily bujaře slavili
Účastníci festivalu pózují s epesními vokuhilami | zdroj: Profimedia

Není kontroverznějšího účesu. Takzvaný mullet neboli vokuhila ostře dělí lidi na příznivce a odpůrce. Ti první se sjeli o víkendu na první evropský festival mulletů v belgickém Boussu. 

Někteří ho milují a hrdě nosí celá desetiletí, jiní si legendární účes nechali vyholit z recese jen na chvilku.

Třeba právě na belgickém mecheche, kde se návštěvníci mohli odvážně vrhnout pod nůžky přítomných mistrů. A získat tak epesní vzhled jako vystřižený z dob, kdy mullety byly doopravdy in - tedy v 70. až 90. letech. profimedia-0434517018 Pod rukama mistrů | zdroj: Profimedia

Mullet ostatně nosila řada světových hvězd: od kultovního trendsettera Davida Bowieho, přes Bona z U2, Dietera Bohlena, zpěváka Modern Talking, populárního seriálového hrdiny MacGyvera v podání Richarda Deana Andersona, až po slavného "brouka" Paula McCartneyho.

Není divu, že se popularita účesu, který si díky vpředu vystříhaným vlasům a dlouhým pramenům přes krk vysloužil popis "vpředu byznys, vzadu párty", masivně rozšířila i mezi lid.

Alternativní a druhý nejužívanější název "vokuhila" pak pochází z německého "vorne kurz, hinten lang" (vpředu krátké, vzadu dlouhé). Ovšem kontroverzní účes má i řadu dalších označení - deka, čolek, záclona, bundesliga (odkazující k někdejší oblibě tohoto účesu u fotbalistů) či "na Jágra", odbočíme-li na led.

profimedia-0139802707 Ikonický mullet Jaromíra Jágra. V současnosti už ho slavný hokejista nenosí. | zdroj: Profimedia

Zatímco v Belgii má festival mulletů svou kontinentální premiéru, o něco starší je festival Mulletfest v australském městečku Kurri Kurri.

Účastníci na něm soutěží o nejlepší mullety v různých kategoriích. Jejich názvy jsou například everyday mullet, mastňák, ranga - zrzek, junioři, ženy či extreme. Neboť pokud ho milujete, nesmí vás omezovat váš věk ani pohlaví. Ostatně právě letos v únoru se prý Mulletfestu zúčastnilo nadstandardní množství dam, které se dříve držely spíše zpátky.

profimedia-0415520587 Letošní vítězka australského festivalu | zdroj: Profimedia

Právě v Kurri Kurri jsou prý mullety často k vidění i mimo období festivalu a někteří tvrdí, že šestitisícové městečko je kolébkou tohoto účesu, minimálně pro Austrálii.

I belgický nováček si dal za cíl spojit lidi, kteří vyznávají tento "stylový, byť někdy zesměšňovaný" účes, a vedle kadeřnických výstupů lákal na hudební program - a samozřejmě i soutěž o nejlepší háro. Zároveň však pořadatelé zdůrazňovali, že jsou vítáni i lidé, kteří nosí na hlavě cokoliv jiného a o vokuhile neuvažují.

Nicméně ti, kteří na ni naopak nedají dopustit, se svého stylu mnohdy nevzdávají ani s přibývajícím věkem a ubývajícími vlasy. Pouze postoupí do další fáze nazvané "skullet", kdy přední krátký sestřih nahradí pleš, ovšem impozantní dečka na krku zůstává.

profimedia-0072022253 Ondřej Hejma a jeho skullet | zdroj: Profimedia

A párty tak nikdy neskončí.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Profimedia, The Guardian, Vlastní, Wikipedia.org, www.theherald.com.au