Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Články autora

Šárka Novotná

Magazín

Princezna, která utekla od dvora

Šárka Novotná 1. 9. 2023
Na počátku 20. století vypukl na saském královském dvoře velký skandál. Utekla z něj tehdejší saská korunní princezna Luisa Toskánská. Co k tomu šlechtičnu, od jejíhož narození uplyne 2. září 153 let, vedlo? A jak to celé dopadlo?
Magazín

Hrad, který sužovaly dobývání i požáry - a přesto je tam stále na co koukat

Šárka Novotná 11. 8. 2023
Hrad Landštejn na Jindřichohradecku je jednou z nejpůsobivějších a nejrozsáhlejších tuzemských hradních zřícenin. Láká na romantickou atmosféru a parádní výhled na Českou Kanadu i do nedalekého Rakouska. V minulosti přitom hrad a jeho obyvatelé čelili řadě dramatických situací a hrál roli i v krvavé tuzemské „válce růží“. I přes katastrofy, které Landštejn zasáhly, je tam však stále na co koukat.
Magazín

Napsala jediný román - a její temný příběh se stal literární klasikou

Šárka Novotná 30. 7. 2023
Život a osobnost spisovatelky Emily Brontëové dodnes obestírá jisté tajemství. Svým jediným románem se ovšem jednoznačně zapsala do dějin světové literatury. Uznání a slávu ale bohužel nezažila. Od narození autorky románu Na Větrné hůrce dnes uplynulo 205 let.
Magazín

Anna Svídnická byla krásná i vzdělaná, její smrt Karla IV. zdrtila

Šárka Novotná 28. 7. 2023
Anna Svídnická, od jejíž korunovace českou královnou dnes uplynulo 670 let, sehrála v životě Karla IV. velkou roli. Porodila mu syna - následníka, který přežil dětství a později nastoupil na trůn jako Václav IV. Též byla po Karlově boku, když se stal císařem Svaté říše římské, a navíc ho k ní poutal silný cit. Sama Anna byla také pozoruhodnou osobností, bohužel zemřela velmi mladá.
Magazín

Pohádková zřícenina u Bavorova láká na zážitky ve dne v noci

Šárka Novotná 9. 7. 2023
Zřícenina hradu Helfenburk je jako stvořená pro výlet o prázdninách. I proto, že se dá obdivovat ve dne v noci. A navíc v blízkosti najdete i další zajímavé cíle.
Magazín

Proč si Cyrila a Metoděje připomínáme v červenci?

Šárka Novotná 4. 7. 2023
Před 160 lety se poprvé slavil den slovanských věrozvěstů, Cyrila a Metoděje v létě. Co ustanovení jejich připomínky na 5. července předcházelo? A má vůbec nějakou souvislost se životem soluňských bratří, kteří v 9. století přišli na pozvání knížete Rostislava šířit křesťanskou víru na Velkou Moravu, přinesli nové písmo - hlaholici - a ve své době prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk?
Magazín

Před 125 lety měl premiéru první český hraný film - byl o zmařeném rande

Šárka Novotná 3. 7. 2023
Před 125 lety byl uveden první český hraný film - Dostaveníčko ve mlýnici. (Vskutku) krátký snímek s pikantní zápletkou natočil Jan Kříženecký, průkopnická osobnost filmu v tehdejším Rakousku. Kříženecký novému médiu propadl, hodně mu obětoval a nikdy na něm nezbohatl.
Magazín

Záhadná smrt šlechtičny, která měla být královnou Itálie

Šárka Novotná 6. 6. 2023
Matylda Rakouská pocházela z nejvyšších pater rakouské šlechty a sňatkem se měla zapsat do historie jako královna Itálie. Jenže zemřela příliš brzy, v důsledku děsivé tragédie, jejíž příčina nebyly nikdy zcela objasněna. Od její smrti dnes uplynulo 156 let.