Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Válka na Ukrajině, den 12. Od začátku války zemřelo 406 ukrajinských civilistů, 27 dětí

Aktualizováno: Válka na Ukrajině, den 12. Od začátku války zemřelo 406 ukrajinských civilistů, 27 dětí
Ukrajinci utíkají z města Irpiň. Rusové tu včera stříleli i v místech koridorů, které sloužily k evakuaci civilistů | zdroj: Profimedia

Probíhá další kolo rozhovorů mezi delegacemi Ruska a Ukrajiny. Kreml oznámil své požadavky k ukončení války.

(AKTUALIZOVÁNO, 18:55) Na Ukrajině od začátku ruské invaze zemřelo doposud 406 civilistů, z toho 27 dětí. Dalších nejméně 801 lidí podle prověřených údajů utrpělo zranění.

Od začátku ruské agrese na Ukrajině zahynulo nebo utrpělo zranění přinejmenším 1207 civilistů. Mezi zemřelými je 27 dětí. Oznámil to dnes v Ženevě Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva s upozorněním, že skutečný počet postižených civilistů bude mnohem větší.

V předchozí informaci zveřejněné v neděli Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva informoval o 364 mrtvých civilistech. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová týž den uvedla, že boje si dosud vyžádaly životy 38 dětí a dalších 71 bylo zraněno.

Zástupce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak dnes na twitteru napsal, že po ruských útocích zůstalo na Ukrajině více než 900 obcí bez dodávek elektřiny, vody a tepla. Poškozeno nebo zcela zničeno je 202 škol, 34 nemocnic a na 1500 obytných budov. Podle sdělení ministerstva energetiky nemá v zemi elektrický proud 646 000 obyvatel a 130 000 nemá plyn.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila sedm útoků na zdravotnickou infrastrukturu na Ukrajině od začátku ruské invaze. To je o tři více než údaj, který organizace sdělila v neděli. V dnešní informaci WHO dodala, že dva další útoky na zdravotnické cíle jsou hodnocené jako možné.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:00) Kreml dnes oznámil požadavky k ukončení války. Ukrajina musí změnit svou ústavu tak, aby zaručila, že se nepřipojí k žádnému „bloku“, což znamená NATO či EU. Ukrajina musí uznat Krym jako součást Ruska a východní separatistické regiony jako nezávislé. Agentuře Reuters to řekl ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Dodal, že Moskva je připravena boje zastavit ve chvíli, kdy Ukrajina tyto požadavky splní.

(13:00) Během dneška proběhne třetí kolo rozhovorů mezi delegacemi Ukrajiny a Ruska. Podle ukrajinských a ruských médií se bude konat zase v v Bělověžském pralese na území Běloruska. Jednání má podle tiskových agentur začít v 15:00 SEČ.

Do běloruského Brestu už dorazila ruská delegace, uvedla agentura RIA Novosti. Kvůli logistickým problémům ukrajinské delegace možná bude začátek jednání posunut, řekl ruské agentuře Interfax běloruský politolog Juryj Vaskrasenski, který má blízko k organizátorům schůzky.

Ukrajinská delegace je podle serveru Ukrajinska pravda na cestě.

Jde o třetí pokus obou stran dosáhnout dohody, která by ukončila boje na Ukrajině. V prvních dvou kolech rozhovorů se strany dohodly na potřebě humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů. V praxi však snaha o zorganizování těchto koridorů zatím selhala, neboť klid zbraní nebyl dodržován, podotkla BBC.

(AKTUALIZOVÁNO, 11:14) Zástupci Ruska se dnes nedostavili na jednání Mezinárodního soudního dvora v Haagu. Ukrajina požaduje od nejvyšší soudní instance OSN příkaz přerušit ruskou invazi. Křesla v soudní síni vyhrazená pro ruskou delegaci zůstala prázdná. Předsedající soudce Joan Donoghue řekl, že lituje ruského rozhodnutí nezúčastnit se jednání.

Místopředseda ukrajinské vlády oznámil, že humanitární koridory stále nejsou otevřené. Podle Červeného kříže byl dokonce evakuační koridor z Mariupolu zaminován.

(8:20, původní zpráva) Ruská armáda se dnes v 8 hodin údajně chystala zastavit palbu a otevřít humanitární koridory v některých ukrajinských městech. Koridor by měl být i v Kyjevě. Mělo jít o možnost pro civilisty, jak bezpečně ostřelovaná města opustit. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Z Luhansku byl hlášen silný výbuch, podle úřadů se ozval ze skladiště nafty.

„Koridory, které budou také otevřeny ve městech Charkov, Mariupol a Sumy, jsou zřizovány vzhledem k tamní katastrofální humanitární situaci, jakož i na osobní žádost francouzského prezidenta Emmanuela Macrona,“ informovalo ministerstvo. „Požadujeme od ukrajinské strany, aby důsledně plnila všechny podmínky pro vytvoření humanitárních koridorů v uvedených oblastech a aby zajistila organizovaný odchod civilistů.“

Přitom právě ruská armáda v několika místech, kde probíhala evakuace, pálila přímo i na civilisty, kteří se snažili utéct. Několik z nich zemřelo, nejvíce ve městě Irpiň.

Klid zbraní ruská armáda vyhlásila u východoukrajinských měst Mariupol a Volnovacha již v sobotu. Místní úřady ale uvedly, že musely evakuaci civilního obyvatelstva odložit, protože ruské jednotky příměří nedodržovaly a pálily do civilistů.

Zdroje: