Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Aktualizováno: Válka na Ukrajině, 10. den: Rusko nedodrželo příměří v Mariupolu, obsadilo psychiatrickou léčebnu u Kyjeva

Aktualizováno: Válka na Ukrajině, 10. den: Rusko nedodrželo příměří v Mariupolu, obsadilo psychiatrickou léčebnu u Kyjeva
V Mariupolu není voda, teplo ani elektřina | zdroj: Profimedia

Rusko v sobotu vyhlásilo klid zbraní u ukrajinských měst Mariupol a Volnovacha, aby umožnilo civilistům opustit město. Na evakuaci však nedošlo, protože ruské jednotky zbraně nesložily a pálily i v blízkosti koridoru. Během dne ruské síly obsadily několik měst a vesnic. Téměř srovnaly se zemí město Borodjanka severozápadně od Kyjeva, kde během dne převzaly kontrolu nad psychiatrickým zařízením ve městě Borodjanka severozápadně od Kyjeva. 

(Aktualizováno 23:31) Léčebnu, kde bylo 670 lidí, z toho většina upoutaná na lůžko, už vojáci opustili, uvedla CNN s odvoláním na místní správu.

„Není tu žádná voda ani elektřina ... Není tu žádná Borodjanka. Je téměř kompletně zničená. Centrum města vypadá prostě příšerně,“ uvedl místní guvernér Oleksij Kuleba, podle kterého město ovládly ruské síly.

Kuleba dříve na telegramu napsal, že ruští vojáci podle všeho obsadili psychiatrické zařízení se stovkami pacientů. Na místě nyní nejsou, ale zůstali v okolí, dodal.

(Aktualizováno 20:50) Izraelský premiér Naftali Bennett se odpoledne setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Poté si telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a následně z Moskvy zamířil do Německa na jednání s kancléřem Olafem Scholzem.

(Aktualizováno 18:11) Ukrajina bude moci od neděle dovážet plyn z Polska, a to i z polských terminálů pro zkapalněný zemní plyn (LNG). Oznámil to provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU. Upozornil, že Ukrajina tak bude moci dovážet plyn již ze tří směrů, tedy ze Slovenska, Maďarska a Polska, píše agentura PAP.

(Aktualizováno 17:09) Ruské jednotky nedodržely příměří ani v městě Volnovacha. Podařilo se tak evakuovat jen 400 lidí.

(Aktualizováno 15:46) Prostředníkem v jednáních mezi západními zeměmi a Ruskem by mohla být Čína. Španělskému deníku El Mundo to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Dodal, že Evropská unie Peking o asistenci v jednání s Ruskem zatím nepožádala. Čína se tento týden zdržela hlasování ve Valném shromáždění OSN o rezoluci, která odsuzovala ruský útok na Ukrajinu.

(Aktualizováno 12:42) Ukrajinské úřady vyzvaly obyvatele Mariupolu, aby šli do krytů. Evakuace není není bezpečná, příměří se podle nich nedodržuje, okupantská armáda město dál ostřeluje. Klid zbraní se nedodržuje ani v blízkosti humanitárního koridoru. 

Díky koridoru, který měl být v Mariupolu otevřen mezi 11. a 15. hodinou, měla mít alespoň část z jeho 400 tisíc obyvatel, zejména staří lidé, ženy a děti, možnost město opustit. Očekává se, že by z Mariupolu mohlo odejít až 200 tisíc lidí, z Volnovachy pak 15 tisíc.

Mariupol o humanitární koridor požádal už v pátek s tím, že město nemá vodu, teplo ani elektřinu a docházejí zásoby jídla. 

Kontrola Mariupolu je pro Rusko klíčová pro pozemní spojení mezi Krymem a separatistickými oblastmi Donbasu.

Ruská okupační vojska podle zprávy ukrajinské armády pokračují ve snaze obklíčit Kyjev a Charkov. Blíží se také k Jihoukrajinské jaderné elektrárně, druhé největší jaderné elektrárny v zemi. 

 

V záporožské jaderné elektrárny je naopak situace o něco bezpečnější, podle některých médiích je opět pod ukrajinskou kontrolou. Informace sice zatím nejde ověřit, úroveň radiace je však v normálu.

 

 

Zdroje: