Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

V neděli přibylo nejméně případů covidu od začátku roku, ubývá i provedených testů

V neděli přibylo nejméně případů covidu od začátku roku, ubývá i provedených testů
Denní počty nově potvrzených případů nákazy v mezitýdenním srovnání klesají od začátku února, a to ve všední dny i o víkendech a svátcích, kdy se mnohem méně testuje (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

V neděli přibylo v Česku nejméně nových případů koronaviru od začátku roku, testy jich odhalily 2572. V mezitýdenním srovnání je to asi o 750 nakažených méně.

Dál ubývá i provedených testů. Setrvale klesá také incidenční číslo, na 100 000 obyvatel za sedm dní připadá nyní 506 nových případů nákazy.

Snižuje se i počet hospitalizovaných s onemocněním covid-19, ke konci víkendu vyžadovalo nemocniční péči 2095 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Epidemie covidu-19 v zemi začala ustupovat na začátku února.

Méně nových případů než první březnovou neděli odhalili hygienici naposledy v neděli 2. ledna, kdy přibylo 1931 pozitivně testovaných. Laboratoře zjistily za uplynulý den vedle nových případů také 461 podezření na opakovanou nákazu, asi o 20 méně než před týdnem. Od začátku epidemie v březnu 2020 se v ČR novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo přes 3,6 milionu lidí, zemřelo 38 940 z nich.

V nemocnicích je nyní s covidem-19 proti minulému týdnu o 800 méně nakažených. Z nynějších 2095 pacientů je v těžkém stavu 163 , o týden dříve jich bylo přes 230.

Laboratoře v neděli provedly necelých 12 000 PCR a antigenních testů, o týden dříve zhruba 19 000. Počet testů klesá zhruba od začátku února.

Sedmidenní incidence činí k dnešku 506, je nejnižší od 12. ledna. Před týdnem připadalo na 100 000 obyvatel za předchozích sedm dní 625 nově nakažených. Nejvyšší incidence zůstává v Plzeňském kraji, kde na 100 000 obyvatel připadá za poslední týden 633 nových případů, nejnižší je na hodnotě 372 v Karlovarském kraji.

V posledních týdnech citelně opadá zájem o očkování proti covidu-19. V neděli zdravotníci podali pouhých 189 dávek vakcín, o asi 500 méně než před týdnem. Skoro všichni si přišli pro posilující dávku.

Plně naočkováno bylo dosud v Česku 6,85 milionu lidí. Více než čtyři miliony z nich dostaly posilující dávku vakcíny. Od minulého týdne se mohou zájemci očkovat novou vakcínou proti covidu od firmy Novavax.

Denní počty nově potvrzených případů nákazy v mezitýdenním srovnání klesají od začátku února, a to ve všední dny i o víkendech a svátcích, kdy se mnohem méně testuje. Zhruba od poloviny minulého měsíce se snižují i počty hospitalizovaných. Varianta koronaviru omikron, která nyní v Česku dominuje, je podle odborníků nakažlivější než dříve převažující typ delta, ale způsobuje méně závažný průběh nemoci covid-19. Stát kvůli příznivému vývoji epidemie postupně ruší většinu omezení.

Zdroje: