Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Válka na Ukrajině, 11. den: I druhý pokus o evakuaci Mariupolu selhal, ze země uteklo už 1,5 milionu lidí

Aktualizováno: Válka na Ukrajině, 11. den: I druhý pokus o evakuaci Mariupolu selhal, ze země uteklo už 1,5 milionu lidí
Ruské jednotky útočí i na civilní cíle | zdroj: Profimedia

Situace ve východoukrajinském přístavním městě Mariupol je zoufalá, Ukrajina se opět pokusila neúspěšně evakuovat jeho obyvatele. Ruská vojska napříč ukrajinským územím útočí i na zdravotnické a civilní cíle, některá města jsou na pokraji humanitární katastrofy. Podle vysokého komisaře pro OSN Fillipa Grandi od vypuknutí války z Ukrajiny uprchlo přes 1,5 milionu lidí, při konfliktu v zemi zahynulo už 364 civilistů.

(Aktualizováno 21:11) Mluvčí ruského ministerstva obrany varoval, že jakoukoliv zemi, která ukrajinským vzdušným silám poskytne svá letiště, může Moskva považovat za účastníka konfliktu.

(Aktualizováno 20:54) Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj opakovaně požaduje zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. To by však podle předsedy Evropské rady Charlese Michela mohlo rozpoutat světovou válku.

(Aktualizováno 19:45) Po celém Rusku, zejména v Moskvě a Petrohradě se v neděli zúčastnilo protestů zhruba 5200 lidí. Ruská policie zadržela kolem 3500 jejich účastníků. Umožňuje jí to nový zákon zakazující i výzvy k ukončení invaze.

(Aktualizováno 18:38) Papež František konflikt na Ukrajině otevřeně nazval válkou, odmítl ruské tvrzení o „speciální vojenské operaci“.

(Aktualizováno 17:42) Podle Grandiho jde o nejrychleji rostoucí uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války. Většina Ukrajinců míří do Polska, které za deset dní konfliktu přijalo 964 tisíc uprchlíků. Podle ženevského úřadu se od zahájení invaze do sobotní půlnoci potvrdilo 364 mrtvých a 759 zraněných civilistů. Celkový počet mrtvých i zraněných však může být mnohem vyšší, konstatuje OSN. 

 

(Aktualizováno 17:30) Ruské útoky zničily vojenskou základnu Starokosťantynivu a civilní letiště ve městě Vinnycja. Moskva tvrdí, že na Ukrajině míří jen na vojenské objekty a infrastrukturu. Spojené státy ale mají podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena „velmi důvěryhodné zprávy“ o záměrných ruských útocích na civilisty.

(Aktualizováno 15:03) Ani dnes se nepodařilo vytvořit bezpečný humanitární koridor pro evakuaci obyvatel Mariupolu. „Dnešní pokus evakuovat odhadovaných 200 000 lidí selhal. Neúspěšné pokusy (o evakuaci) ukazují absenci podrobné a fungující dohody mezi oběma stranami konfliktu,“ uvedl Červený kříž ve svém nedělním prohlášení. Na vině jsou podle něj obě strany.

(Aktualizováno 13:11) Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského plánuje Rusko bombardovat Oděsu.

 

(Aktualizováno 12:48) Ruská policie při nedělních demonstracích proti invazi na Ukrajinu podle OVD-Info zadržela nejméně 559 lidí. 

(Aktualizováno 12:31) Izraelský premiér Naftali Bennett prohlásil, že se bude snažit při řešená rusko-ukrajinské krize pomoci. V úspěch však příliš nevěří. 

(Aktualizováno 11:20) Začal další pokus o evakuaci Mariupolu. Civilisté mohou město opustit v autobusech přistavených na tři stanoviště ve městě. K odjezdu z bombardovaného města mohou lidé použít i osobní automobily, ty by však měly jet až v konvoji za autobusy. Konvoj pojede dohodnutým koridorem do Záporoží.

 

Dočasné příměří v Mariupolu, které má umožnit odchod civilních obyvatel a doplnění zásob, by mělo začít v 11 hodin našeho času a platit až do 20 hodin našeho času. Sobotní pokus o evakuaci obyvatel tohoto strategického přístavu ztroskotal, protože ruské jednotky klid zbraní nedodržely a údajně pálily i v blízkosti humanitárního koridoru. Město je na pokraji humanitární katastrofy, už pět dní je bez proudu a tepla, problémy jsou i s dodávkami vody. Začínají chybět i jídlo a léky.

Ruská armáda v noci pokračovala v útoku na Ukrajinu, soustředí se hlavně na obklíčení měst Charkov, Kyjev, Mykolajiv a Mariupol. Cílem je vytvořit koridor z Ruska na anektovaný Krym. Při svých útocích se ruské jednotky nevyhýbají ani civilním a zdravotnickým cílům, v sobotu večer převzaly kontrolu nad psychiatrickou léčebnou Borodjanka u Kyjeva. Do náletů se podle ukrajinského štábu zapojily i ruské letouny Su-35S, Su-34 a Su-25 startující z letišť v Bělorusku.

Ukrajinský generální štáb upozornil, že ruské jednotky plánují obsadit přehradu Kanivské vodní elektrárny, která je součástí kaskády na Dněpru.

Radiace na Ukrajině i jinde v Evropě je podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost v normě.

 Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o dodatečném vyplacení pěti milionů rublů (asi 1,2 milionu Kč) rodinám vojákům, kteří zahynuli během operací na Ukrajině či Sýrii. V případě, že voják utrpí zranění, budou mu vyplaceny dodatečné tři miliony rublů (asi 740 tisíc Kč). Oznámil to dnes list Kommersant s odvoláním na komuniké Kremlu.

Zdroje: