Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

V kočáru se už v římských ulicích nesvezeme

V kočáru se už v římských ulicích nesvezeme
V kočáru se už v římských ulicích nesvezeme | zdroj: Profimedia

Římské zastupitelstvo schválilo zákaz provozu kočárů a bryček v ulicích italské metropole. Koňské povozy známé pod názvem "botticelle" jsou určené převážně turistům a křižovaly hlavně centrum města. Napříště už budou smět jezdit jen v některých římských parcích.

Po zákazu provozu koňských povozů mnoho let volali ochránci zvířat a ve volební kampani ho slíbila i stávající starostka italské metropole Virginia Raggiová. "Kočárům nebude povoleno se pohybovat po ulicích či v dopravním provozu, ale pouze uvnitř historických parků," uvedla starostka.

Námitky proti provozu byly časté hlavně během letních měsíců, kdy koně tahaly kočáry ve velkém horku. Nová městská vyhláška proto také zakazuje provoz kočárů, když teplota vzduchu vystoupá nad 30 stupňů. Provoz kočárů bude zakázán rovněž v červenci a v srpnu od 12:00 do 17:30. Koně budou navíc mít právo na pauzu po 45 minutách provozu a celková délka provozu bude omezena na sedm hodin denně. Podle vyhlášky nebude možné koně po jejich "odchodu do důchodu" nechat porazit. Kočí, kterým nové podmínky nevyhovují, budou moci zažádat o taxikářskou licenci.

Provozovatelé kočárů se kvůli novým pravidlům obávají výrazného propadu příjmů. Okruh po středu města obvykle v Římě stojí 100 eur (2700 korun) na osobu. "Provoz v parcích nikdy nebude na úrovni středu města," tvrdí předseda sdružení římských kočí Angelo Sed.

Nová městská pravidla ale zcela neuspokojila ani ochránce zvířat, kteří žádali, aby byla činnost zakázána bez výjimek. "Není to kompletní zákaz, který byl slíben (starostkou) během volební kampaně," uvedla organizace na ochranu zvířat Oipa, podle které římští politici "neměli stejnou odvahu" jako zastupitelé jiných měst, například severoitalské Verony, kde byl vyhlášen úplný zákaz provozu kočárů. 

Zdroje: