Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Volby by v listopadu vyhrálo ANO, ODS si pohoršila, Starostové posílili

Volby by v listopadu vyhrálo ANO, ODS si pohoršila, Starostové posílili
Předseda Pirátů Ivan Bartoš a premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Sněmovní volby by v listopadu podle modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO, stejně jako v říjnu by ho volilo 28,5 procent lidí. S odstupem druzí by skončili Piráti, kteří momentálně mají podporu 14 procent voličů. 

Oproti předchozímu průzkumu si pohoršila ODS, která by spolu s posilujícím hnutím Starostové a nezávislí (STAN) skončila třetí. Obě uskupení by podle modelu nyní získala shodně 10,5 procenta hlasů.

SPD přisoudil aktuální volební model 8,5 procenta voličů, sociální demokracii by v listopadu volilo sedm procent respondentů a komunisty šest. KDU-ČSL a TOP 09 se pohybují těsně kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny. Trikolóra by získala podporu 2,5 procenta a Zelení 1,5 procenta.

Na poklesu preferencí ODS se mohlo podepsat hlasování s hnutím ANO o superhrubé mzdě, uvedli autoři volebního modelu. "ANO je nadále na první pozici, ovšem je na stejné úrovni jako v září a říjnu, kdy mírně ztratilo. Mírný pokles může mít spojitost s druhou vlnou pandemie covid-19," dodali. Ještě v srpnu si nejsilnější vládní hnutí premiéra Andreje Babiše drželo stabilní pozici kolem 30 procent, na podzim se pohybuje pod touto hranicí.

Preference STAN dál posilují, ve srovnání s předchozím modelem si hnutí polepšilo o tři procenta. Podíl přesvědčených voličů strany ale podle Medianu zůstává nízký. STAN by příští rok mělo ve sněmovních volbách kandidovat v koalici s Piráty.

Každá ze stran další chystané volební koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL mírně oslabila. Jestli jde o trvalý trend, bude jasné v dalším modelu, v němž už bude tento středopravý trojblok uveden jako jeden celek, poznamenali analytici Medianu.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v listopadu zúčastnilo 62,5 procenta respondentů, tedy o něco víc, než přišlo k posledním volbám do sněmovny v roce 2017. Před třemi lety dosáhla volební účast zhruba 61 procent.

Výzkum (ZDE) se uskutečnil v listopadu na vzorku 1003 respondentů starších 18 let.

1219648-profimedia-0558095109-base_16x9 Listopadové volební preference podle agentury Median | zdroj: www.median.eu

Ostré kritiky z úst premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše se dostalo Pirátům při čtvrtečních sněmovních interpelacích. Babiš je označil za definitivně největší ohrožení země, promigrantskou neokomunistickou partu, extrémní levici a neomarxisty. Řekl to v odpovědi na interpelaci poslance Pirátů Tomáše Martínka. Martínek se ho ptal, proč kritizuje návrh na zrušení daňového osvobození prodeje cenných papírů. Tento návrh Piráti prosadili do Sněmovnou schváleného daňového balíčku, který je nyní v Senátu. Martínek mimo jiné řekl, že Babiš o Pirátech šíří dezinformace.

Zdroje: