Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Aktualizováno: Oranžový PES: Otvírají se obchody a restaurace a končí zákaz vycházení

Aktualizováno: Oranžový PES: Otvírají se obchody a restaurace a končí zákaz vycházení
Restaurace Šeberák - ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Uvolňují se opatření proti šíření koronaviru, Česko přechází ze čtvrtého (červeného) na třetí (oranžový) stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES. Mohou otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace a končí noční zákaz vycházení. Nadále platí některá omezení, například povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.

Otevřené mohou být nově už všechny obchody bez výjimky, nikoliv jen prodejny základních potřeb - včetně nedělí. Nadále ale platí omezení počtu lidí v obchodě na jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Ve velkých nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních nebudou k dispozici dětské koutky, místa k odpočinku nebo wi-fi připojení. Restaurace, které zatím mohly mít otevřené jen výdejní okénko, mohou otevřít v době od 06:00 do 22:00. Je ale omezen počet hostů. Bez omezení mohou otevřít nyní hotely a další ubytovací zařízení.

Mohou se nově otevřít také všechny provozovny služeb. V případě kadeřnictví, kosmetik nebo pedikúry a manikúry platí stejně jako v obchodech omezení počtu zákazníků na jednoho na 15 metrů čtverečních a povinnost dvoumetrových rozestupů mezi klienty. Povoleny jsou ve všech stupních PES i prodeje kaprů za dodržení pravidel pro venkovní trhy i venkovní prodeje vánočních stromků za dodržení obecných opatření. 

Z omezení kapacity hromadných akcí na šest lidí se zvyšuje limit až na 50 lidí venku a deset uvnitř. Svateb a pohřbů se může nově účastnit až 30 lidí. U bohoslužeb platí povinnost jen sedících účastníků s odstupem dvou metrů v jedné řadě a maximálně do 30 procent kapacity. Platí zákaz hromadného zpěvu.

Sportovní akce se mohou nově konat i amatérské, ale na profesionální ani amatérské sportovní akce nemohou přijít diváci. Otevřou se také vnitřní sportoviště pro individuální sporty, ovšem nejvýše pro deset lidí najednou. Pro amatérské sportovce platí povinnost nosit roušky. Venku se dosavadní limit šesti osob zvýší, sportovat budou moci dva týmy nebo skupiny. Mohou se otevřít také bazény, fitness a wellness centra. Uvnitř platí maximální kapacita jedna osoba na 15 metrů čtverečních, skupinové aktivity pro nejvýše deset osob. U fitness je nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy (s výjimkou situace trenér-klient), platí zákaz saunových ceremoniálů nebo parních saun.

Stejně jako v předchozím stupni jsou i ve třetím zakázány návštěvy ve věznicích. Podle mluvčí vězeňské služby Petry Kučerové platí zákaz návštěv po dobu trvání nouzového stavu Nadále platí zákaz návštěv uvnitř zařízení sociálních služeb, ty budou možné až od soboty 5. prosince, a to s antigenním testem či PCR testem na covid starým maximálně 48 hodin nebo s dokladem o prodělání infekce v posledních 90 dnech. Pro návštěvy bude povinný též respirátor třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového ventilu. Omezené jsou návštěvy ve zdravotnických zařízeních.

Částečně mohou otevřít i muzea, galerie, knihovny, zoo, veletrhy, výstavy či kulturní památky a také třeba herny a kasina. Opět platí povinnost roušek a rozestupů. Naopak divadla, kina a koncertní sály nadále dovnitř lidi pustit nemohou. Kulturní akce se totiž i ve třetím stupni mohou konat jen bez diváků.

Školy se budou třetím stupněm pohotovosti řídit až od pondělí 7. prosince.

Ve středu v Česku přibylo 4563 potvrzených případů nákazy koronavirem, o zhruba čtyři stovky méně než předchozí středu. Od 1. března testy potvrdily covid-19 celkem u více než 533 000 lidí. Aktuálně nemocí v zemi trpí přibližně 63 000 lidí, v nemocnicích skončilo k úterku 7,2 procenta z aktuálně nemocných. Od začátku epidemie zemřelo celkem 8515 lidí s covidem-19.

Od přelomu října a listopadu také klesá počet testů - z více než 40 000 denně na nynějších asi 22 000. Postupně se snižuje i podíl potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů. Na začátku listopadu byl na rekordních 38,4 procenta, kdežto v pondělí 30. listopadu se dostal až na 16,4 procenta, nejníže za poslední dva měsíce. V úterý 1. prosince podíl stoupl, ale stále je mírně nižší oproti předchozímu úterý. Rizikový index protiepidemického systému PES zůstává 11 dní v řadě na 57 bodech ze sta.

Pokračovat ve vývoji české vakcíny proti covidu-19 není podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) důvod, protože brzy bude k dispozici vakcína komerční. Projekt považuje na úspěch, jak řekl na čtvrteční tiskové konferenci. Vývoj vakcíny, kterou někteří odborníci kritizovali, v první fázi stál podle něj 4,3 milionu korun, při zahájení ministerstvo mluvilo o desítkách milionů korun. Pro EU zatím není komerční vakcína schválená, očekává se v lednu.

Zdroje: