Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 10°C Oblačno

Aktualizováno: Ukrajina prodloužila stanné právo a všeobecnou mobilizaci

Aktualizováno: Ukrajina prodloužila stanné právo a všeobecnou mobilizaci
Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Dnipra | zdroj: Profimedia

Ukrajinský parlament dnes o dalších 90 dní prodloužil stanné právo a všeobecnou mobilizaci. Rozhodnutí se vztahuje na období od 18. srpna do 15. listopadu. Země obě opatření přijala loni v souvislosti s invazí ruských vojsk. Pro další prodloužení stanného práva dnes v 450členném parlamentu hlasovalo 347 poslanců. Pro zákon o všeobecné mobilizaci se jich vyslovilo 334.

O prodloužení stanného práva nyní podle Unianu ukrajinská diplomacie informuje OSN a zástupce ostatních států. Opatření pro Ukrajince znamená určitá omezení, mimo jiné dodržování stanovených zákazů vycházení, kontroly dokumentů či osobních věcí nebo kanceláří a domovů či možnost zákazu shromažďování a demonstrací. Zakázány také mohou být politické strany a spolky, pokud jejich činnost ohrožuje svrchovanost, nezávislost nebo bezpečnost Ukrajiny.

Zelenskyj navštívil Dnipro, kde jednal s velením armády o situaci na frontě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na sociálních sítích informoval o své návštěvě města Dnipro na východě země. S velením armády tam podle svého vyjádření probral situaci na frontě, průběh ofenzivních i obranných operací, zásobování vojáků i možnosti posílení protivzdušné obrany. Dnipro se nachází několik desítek kilometrů od frontové linie.

„Náš pracovní den jsme zahájili v Dnipru,“ napsal na platformě telegram prezident v příspěvku, který doprovodil videem, na němž je vidět, jak mimo jiné jedná s vojenskými veliteli a vládními činiteli. „Jako vždy věnujeme velkou pozornost zásobování našich jednotek municí. Efektivitě využívání stávajících systémů protivzdušné obrany a posilování vzdušného štítu s ohledem na dodávky od partnerů,“ uvedl.

Zelenskyj dále upozornil, že se dokončuje komplexní audit vojenských odvodních úřadů. Ten byl zahájen po četných obviněních z korupce a stížnostech na proces mobilizace. Prezident také poblahopřál veliteli ukrajinských ozbrojených sil Veleriji Zalužnému a veliteli pozemních sil Oleksandrovi Syrskému, kteří v červenci slaví narozeniny.

Dnipro je významným hospodářským centrem na východě Ukrajiny a nachází se nepříliš daleko od frontové linie. Před ruskou invazí v něm žil zhruba milion obyvatel, z města se následně stalo logistické a humanitární centrum, kde našla azyl také řada lidí, kteří uprchli před boji nebo ruskou okupací z východoukrajinských regionů.

Město na konci dubna navštívil český prezident Petr Pavel, Česko převzalo patronát nad obnovou Dněpropetrovské oblasti.

Zdroje: