Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Zelenskyj v rámci protikorupční kampaně zveřejnil své příjmy za minulé roky

Zelenskyj v rámci protikorupční kampaně zveřejnil své příjmy za minulé roky
Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil příjmy, které on a jeho rodina měli v uplynulých letech. Učinil tak v rámci snahy snížit korupci na Ukrajině a k obdobnému činu vyzval také další ukrajinské představitele. Ze zveřejněných dat plyne, že mezi lety 2021 a 2022 Zelenského příjmy výrazně klesly. Rusko na Ukrajinu zaútočilo na konci února 2022, od té doby se napadená země brání.

Příjmy Zelenského a jeho rodiny od roku 2020 klesají, vyplývá z údajů zveřejněných na webu prezidentské kanceláře. V roce 2020 činily celkové příjmy zhruba 12 milionů hřiven (7,2 milionu korun) a o rok později 11 milionů hřiven (6,6 milionu korun), z nichž podstatnou část tvořil výnos z prodeje ukrajinských státních dluhopisů.

V roce 2022, kdy na Ukrajině začala ruská invaze, příjmy prezidenta a jeho rodiny klesly na 3,7 milionu hřiven (2,2 milionu korun). Pokles byl podle prezidentské kanceláře způsobený vypovězením některých nájemních smluv kvůli začátku války.

Zelenskyj vyzval také další ukrajinské představitele a politiky, aby zveřejnili své příjmy v rámci snahy snížit korupci v zemi. Kyjev se pokouší potlačit korupci ve snaze urychlit vstup do Evropské unie a NATO. Představitelé obou bloků požadují po Ukrajině rozsáhlé protikorupční reformy. Podobné požadavky mají i Mezinárodní měnový fond a západní spojenci, kteří poskytují Ukrajině finanční pomoc.

Zdroje: